Juoksupohdintaa

Mä oon miettinyt miten juoksulenkit on viime aikoina muuttunut. Keväällähän mulla oli juoksuvalmennus missä oli lopputavoitteena 10 km juoksu yhteen putkeen ja tämän saavutinkin. Jotenkin tuon kympin jälkeen on meno muuttunut rennommaksi, nyt enemmän juoksen fiiliksen mukaan enkä vain lopputavoite mielessä. Pyrin kuitenkin juoksemaan pari kertaa viikossa, yleensä yksi lyhyempi lenkki ja sitten toinen on pidempi lenkki. Mulla on se HCT tavoitteena (olen jo ilmoittautunutkin sinne) ja se vähän kyllä nyt potkii myös pitkille lenkeille. Enemmän pitäisi päästä ihan poluille juoksemaan.

Mulla olis treeniohjeet puolmaratonille, mietin ottaisiko ne ohjeet esiin ja alkaisi nyt treenaamaan puolikas mielessä. Se olis ehkä hyvä seuraava tavoite vaikka ensi kevään polkujuoksutapahtumia ajatellen.

Nyt olen lisännyt viikkoihin myös mäkitreeniä. Tänään aamulla suunnattiin mäkitreenille, tämä oli vasta toinen mäkitreeni ikinä. Myös Elsa pääsi juoksemaan mäkeä, mutta jossain vaiheessa laitoin sen sit vain puuhun kiinni, kun tuntuu paremmalta juosta mäki ylös yksin. Oli kyllä virhe laittaa Elsa mäen alas kiinni. Laitoin sen niin paljon metsän puolelle ettei varmasti ylety tielle, mutta eiköhän joku lenkkeilijä sitten päästänyt vesikoiransa melkein Elsan iholle, onneksi huomasin tämän ja huusin että antakaa sen koiran olla siellä rauhassa. Ei yhtään kiva juttu. Mä haluun, että jos Elsa on kytkettynä johonkin niin se saa olla turvallisesti, mutta nyt kävi näin. Näemmä ei voi luottaa siihen, että ihmisillä olisi jotain maalaisjärkeä päässä. Ensi kerralla Elsa sitten pääsee juoksemaan taas mäet niin ei ainakaan kukaan päästä koiraansa härppimään. Onneksi Elsa lähtee noihin mäkijuttuihinki oikein mielellään mukaan niin ne voi suorittaa muun lenkin yhteydessä.

Noi mäkitreenit on ihan törkeen raskaita. Juoksen mäkeä kymmenen kertaa 30 sekunnin ajan ja tämä on ihan tarpeeksi näin alkuun. Hiki vaan valuu pitkin selkää ja tuntuu niin raskaalta että tekis mieli jättää kesken, mutta sitten kun saa sen kymmenen kierrosta tehtyä niin olo on mahtava. Yleensä lämmittelyksi juostaan ehkä vartti ja sitten kevyttä hölkkää takas kotiin. Tänään tuli kilsoja yhteensä kuusi sisältäen noi mäkivedot. Ihan hyvä aamulenkki!

Kommentit

 1. Höh, eipä tulis itselle mieleenkään päästää omaa koiraa jonkun yksin olevan koiran luo! Tosi ajattelematonta!

  Onko HCT Helsinki City Trail? Olin siellä viime syksynä ja oli aivan SAIRAAN rankkaa. Juoksin siis puolimaratonin ja aika oli joku ihan käsittämättömän huono, tosin välillä siellä piti edetä melkein nelinkontin, kun mäet oli niin jyrkkiä. Hieno tapahtuma kyllä, mutta kannattaa suhtautua ihan vakavasti niihin ohjeisiin missä sanotaan, että aikaa saa varata paljon enemmän kuin tavalliselle reitille. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo siis mä en tajua miten ne jäi siihen sen koiran kans. Mä viel olin kokoajan näkyvillä, kun ei tos puoles minsas pitkälle juosta, kun oli aika jyrkkä mäki. No piti oppia tämä(kin) kantapään kautta..

   Kyllä, Helsinki City Trail! Mä meen vaan sen varttimaratonin eli onko se nyt 11 km. Siinä on kyllä alkuun ainakin se Paloheinän mäki mikä pitää vetää ylös. Mun käsittääkseni tos varttimaratonissa ei ole enää kauheen pahoja mäkiä sen jälkeen, puolikas taitaa mennä kaksiki kertaa sen mäen? Kyllä mul on onneksi aikaa juosta vaikka koko päivä sitä.:D Pelottaahan se silti. Ajattelinki et pitäiskö mennä itsekseen juoksemaan osa joku päivä ihan vain kokeiluna, mutta taitaa ne polut mennä niin sikin sokin ettei niistä ota pelkän kartan avulla selvää.

   Poista
  2. Pakko kysyä vielä, että millaiset kengät sul oli? Pärjääkö siel normilenkkareilla vai pitääkö ostaa ihan ne polkujuoksukengät vihdoin?

   Poista
 2. Se on tosi sokkeloinen reitti kyllä, että vaikea on suunnistaa ilman reittimerkintöjä. Suosittelen käymään kokeilemassa ihan millä tahansa kapealla polulla, niin saat vähän tuntumaa polkujuoksuun. Se Paloheinän mäki on paha, mutta se on onneksi ihan alussa, niin se on sit heti pois alta. Puolikkaalla ainakin oli toinenkin tosi paha mäki, jossa meinas voimat loppua ihan täysin ja syke nousi varmaan kahteensataan.

  Mulla oli ihan normilenkkarit ja ne riitti ihan hyvin. Viime vuonna sattui olemaan nätti päivä ja maa oli kuiva, mutta se toka jyrkkä nousu oli niin mutainen, että siinä olis ollut parempi nastalenkkareilla. Monilla muilla oli nastat, mutta ne näytti lipsuvan aika pahasti paljaalla kalliolla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä oon nyt juossut aika paljon poluilla, tykkään enemmän juosta niillä kuin tasamaalla. Katoin tota karttaa niin toi puolikas menee aika isoksi osaksi meidän normi lenkkimaastoja. Mä en oo vielä ostanu polkujuoksukenkiä, kun tuntuu näitä kenkiä olevan nyt muutenkin eteisessä ihan liikaa ja jos normeilla pärjää niin ihan jees. Toi paloheinän mäki on paha ja yhteistreeneis kerrottiin, että kisareitti menee sen yhden hyppyrin kohalta mikä näytti ihan pystysuoralta :O

   Poista
  2. Joo, se yksi mäki on melkein pystysuora ja siinä pitikin jossain vaiheessa luovuttaa ja kävellä etukenossa kuin gorilla. Muuten kyllä tosi kiva reitti.

   Poista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit