Vitonen

Kuten otsikkokin kertoo, tänään sain tämän 5 km tavoitteen täyteen! Viikonloppuna tuli juostua molempina päivinä aika pitkät matkat mitä en mitannut ja päätin, että ensi viikolla juoksen sen vitosen. Oli kyllä muuten aika tuuliviirifiilis tänään juoksemisen suhteen. Tein töissä ylitöitä ja oli sellainen olo, että pakko päästä kunnon lenkille, kun saan nää työt pois alta, sitten alkoi masentaa tuo loska. Ajattelin et siel on ihan törkeen liukasta eikä mitkään nastat pidä tollasessa loskassa. Laitoin sit kuitenkin juoksukamppeet päälle ja päätin juosta ees vähän, no sieltähän se vitonen sit kuitenkin tuli! Aivan mahtava fiilis! Eilisestä spinning-tunnista oli jalat jo valmiiksi kipeenä, mut juoksin silti sen vitosen.

Musta tuntuu, että tää vitonen tuli yllättävän kivuttomasti. Joskus loppusyksystä taisin aloittaa tämän vitosen tavoittelun, kun ilmottauduttiin kaverin kanssa väriestejuoksuun ja tää tapahtumahan on huhtikuussa eli aikaa olis ollut vielä vähän saada tätä vitosta kasaan. Tosi hyvä motivaattori tuollainen tapahtuma, eihän sinne kehtaa mennä itseään nolaamaan, jos ei jaksaisi juosta tuota matkaa. Aika hitaasti mä tässä projektissa etenin ja oikeastaan kokoajan oli tunne, että olisi voinut juosta enemmänkin, en kuitenkaan uskaltanut ahnehtia liikaa. Kävin keskimäärin 2 - 3 kertaa viikossa juoksulenkeillä ja lisäksi juoksin aina salitreenien jälkeen juoksumatolla. En uskaltanut kauhean nopeasti lisätä matkaa, koska mulla oli pari vuotta sitten marssimurtuma jalkaterässä ja se tuska on vieläkin tuoreessa muistissa. Itse asiassa mulla välillä meinaa kipeytyä jalkaterä samasta kohtaa, jos rasitan jalkaa enemmän, eilinen spinning-tuntiki otti vähän jalkaterään..

Oon monen monta kertaa aloittanut tämän projektin ja aina se on jossain välissä tyssännyt. Joko on hengästynyt tosi herkästi tai sit juoksutekniikka on ollut niin huono ettei siitä tullut mitään. Mä uskon, että salitreenit on auttanut myös pitämään hyvän juoksutekniikan ja hapenottokyky on muutenkin parantunut, ja no kai se nyt on kevyempää juostakin, kun on melkein -20 kg tiputtanut painosta.

Mä todella nautin näistä juoksulenkeistä ja aion nyt jatkaa näitä lenkkejä. En usko että tuun havittelemaan mitään älyttömän pitkiä matkoja, mutta jos jotain 5 - 10 km lenkkejä tekis niin vois olla hyvä, ei siis mitään maratonimatkoja. Nyt vois keskittyä siihen, että juoksis näitä vitosia aina väliin, mutta myös niitä lyhyempiäkin lenkkejä. Viikonlopun intervallilenkit oli kivoja. Oli niin peilijäätä et vaik oli nuo nastalenkkarit niin suosiolla kävelin pahimmat kohdat ja juoksin sulat kohdat. Ihan hyvää vaihtelua se toi lenkkiin ja ei ainakaan jumittanut samoihin kaavoihin.

Elsaki on tykännyt näistä lenkeistä, ainut vain etten ole saanut sille vielä opetettua ettei juostessa edes yritetä jäädä merkkailemaan vaan pitää tulla mun mukana. Onko tähän kellään vinkkejä? Ei jaksaisi aina käskyttää sitä ku sit se lenkki menee siihen komentamiseen mistä mä en tykkää yhtään. Pakko tähän on olla joku positiivinen tapa olemassa. Ehkä nyt voisi keskittyä tähän kohtaan, kun tuo tavoitematka on saavutettu niin sit voi alkaa hienosäätää näitä ongelmakohtia. Menis lenkki nopeampaakin kun vaan vois keskittyä pelkästään juoksemiseen. Ohitukset menee Elsan kans tosi hyvin. Sitä ei kiinnosta muut ihmiset, koirien kohdalla mä kävelen ohi, koska ei tiedä miten toisen koira reagoi, jos mennään juosten ohi.

Uskon, että juoksupostaukset tuli jäädäkseen tähän blogiin. Mut hei tosiaan heittäkää vinkkejä et miten ton haistelun saa pois, kun ei auta oikein jos kieltää eikä sekään saa haistelua loppumaan, jos kutsun Elsan jatkamaan matkaa. Ehkä luopumisvihjeellä, mutta tää haistelu usein tapahtuu niin nopeesti et se on jo palkinnut itsensä sillä haistelulla ja sitten se on jo myöhäistä. Nyt kuitenkin ainaki perjantaihin taukoa, kun tuntuu jaloissa eilinen spinning ja tää juokseminen. Ehkä lauantaina taas aamujuoksulenkki niin on saanut vähän jalat palautua.

Kommentit

 1. Meillä juostessa koirat vedossa, katse eteenpäin ja menoksi. Ei ehdi silloin nuuskuttelemaan. Saa käydä pissillä ym kun hidastan vauhtia.

  Miten Elsa siis lenkkeilee? Jos ei halua vetoa opettaa, niin vaihtoehtona juosta niin lyhyessä hihnassa, ja keskellä tietä, ettei koira pääse reunaan.

  Meillä myös käskyt "tahti" ravilla eteenpäin ja "jopjopjop" täysiä eteenpäin. Helpottaa kummasti :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei sille ole tarvinnut vetoa opettaa, kun se luonnostaan vetää, mutta myös haistelee ja tekee äkkistoppeja hajuille vaik vetää. Tosi inhaa senki takii ku sit se tulee täysii taas vetämään ja nykäsee mua. Mä nyt yritän opettaa käskyä tälle juoksemiselle. Jätä-käskyllä jätti viime lenkillä haistelun kesken, mutta kun niitä haisteluita on about 50 metrin välein niin sai kokoajan olla käskyttämässä. Ehkä ne harvenee, kun sitkeesti käskee lopettamaan haistelun..?

   Poista
 2. Hienoa, onnea saavutuksesta! Mulle ei ole vielä selvinnyt miten saan koirilta haistelun ja merkkailun pois juoksulenkin aikana. Toisaalta se on ärsyttävää, mutta toisaalta saan siinä samalla ite niistää nenän tms.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meil noita haisteluita on about 50 metrin välein niin menee hermot.:D Viime lenkillä sain jätä-käskyllä keskeyttämään haistelun. Taitaa näiden mettäkoirien nenät käydä niin aktiivisesti ettei ees mieti saiko nyt haistella vai ei, kun pitää vaan haistella.

   Poista
 3. Mie opetin Donille erikseen käskyn joka tarkoittaa pyöräillessä/hölkätessä ettei saa haistella ja mennään vaan tasaista tahtia eteenpäin. Jos näen koiran rupeavan elehtimään haisteluaikeissa, hoputin vähän "menemene". Kielsin/nyppäisin hihnasta kyllä aina kun oli menossa hajujen perässä tai jos en kerennyt tarpeeksi ajoissa reagoimaan haisteluyritykseeen hoputtamalla. Palkkasin tietysti aina välillä satunnaisesti ihan namipalkalla ja kehun välillä ihan muuten vain kun juoksee nätisti. Superkehut/palkka tulee myös aina, kun jättää käskystä hajut. Alkuun vaati pitkää pinnaa, koska ah niin ihanat naisten hajut, mutta nykyisin rullaa jo oikein helposti. Turvallisempaa pyöräilläkin, kun koira ei yhtäkkiä päätä sinkaista aivan päin vastaiseen suuntaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hitsi, rivinvaihdot eivät toimineet. :D Se piti vielä laittaa, että meillä helpottaa kun Doni saa alkulenkistä kävelyvauhdissa jonkun matkaa haistella/tehdä tarpeensa. Myös jos kävelen keskellä lenkkiä pätkiä niin sanon yleensä "vapaa" tai jotain muuta, josta koira tietää että nyt voi haistella/merkkailla.

   Toivottavasti saatte lenkit rullaamaan! Pitäisi itsekin jaksaa motivoitua taas juoksemaan.

   Poista
  2. Meil on alkulenkistä lämppäkävely milloin saa tehdä tarpeet ja haistella, mutta ei se näytä piisaavan. Ehkä tää tästä, kun sitkeesti puuttuu aina siihen haisteluun ja koittaa opettaa jonkun käskyn sille juoksemiselle ja sitten vapauttaa, kun saa taas haistella.

   Poista
 4. Onnee hei viitosesta! En oo yhtää huomannu että oot sen saavuttanu jo :D!! Mulla tohon haisteluun ja äkkipysähyksiin on auttanu se että kun nään että atlas alkaa menemään nenänsa kanssa jonnekkin tai alkaa pysähtyyn niin alan hokemaan vaan että "mennään mennään mennään" ja nostan vähän omaa vauhtia ja juoksen vaan niin että se kolkytkiloo koiraa tulee sieltä perässä, eli ite en siis pysähy ollenkaan vaan juoksen ihan päättäväisesti eteenpäin, joskus oon kanssa alkanu taputtaan käsiä samalla kun hoen tota mennään sanaa että saa vähän sitä koiran huomioo itteesä. Alussahan toi oli hankalampaa mutta tosi hyvin nykysin atlas tulee perässä kun ite juoksen eli meillä ainkin on toiminut, kovasti oon koittanu opettaa just sitä että juostessa ei pysähytä ja haistella saa vasta kun ruvetaan taas kävelemään :)

  VastaaPoista
 5. Elsa on niin nopee liikkeissään ettei pysty ennakoimaan.:D Jätä-käskyllä nyt mennään ja se toimii. Kehun heti ku lopettaa sen haistelun. Oon kans kokeillut tuota et jatkan vaan päättäväisesti matkaa sanomatta mitään, mutta se ei tuottanut tulosta. Niin ja kiitos.:)

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit