Toko, rally-toko vai Nose Work?

Mulla on ollut pitkään mietinnässä, että mihin lajiin tässä nyt keskittyisi. Kaikissa lajeissa olisi kiva kisata, mutta mulla on käsissä koira jonka kanssa ei todellakaan rakenneta kisajuttuja monessa lajissa yhtä aikaa. Pitäisi valita yksi laji missä keskittyä kisoihin ja muut lajit sitten vain tulee siellä sivussa vähän niinkuin varjossa ylläpitolajeina. Treenimäärät ei päätä huimaa, koska ohjaajalla on niitä omiaki harrastuksia mitkä vie aikaa ja suurin osa Elsan treeneistä keskittyy tällä hetkellä omatoimitreeneihin kotona tai lähikentällä. Lähes päivittäin treenataan jotain, mutta ei kauhean isossa mittakaavassa, koska Elsa ei kestä toistoja ns loputtomiin. Treenien pitää olla mieluiten lyhyitä ja sitten vaikka pari lyhyttä settiä päivässä kuin yksi pitkä.


Syksyllä päätin keskittyä rally-tokoon, koska siinä oli koulari niin lähellä. Kisavire oli pitkään ollut ongelma ja siksi toko- ja rally-tokokisat oli ollut kesän tauolla. Elsa osas liikkeet tosi hyvin, mutta sen vireen kanssa tehtiin ihan sikana töitä, koska sellaista vireongelmaa ei treeneissä esiintynyt. Saatiin rallysta kuitenkin se koulari hyvillä pisteillä syksyllä ja rally tais jäädä päälle tähän päivään asti. Voittajaan on hyvät pohjat ja niitä on hyvä hioa olkkaritreeninä kohti kisakuntoa. Ehkä se nyt kuitenkin on rally mihin kevään ajan keskitytään ja mennään kisaamaan loppukeväästä tai kesällä? Tokossa jarruttaa nyt sekin, kun monessa kisassa on tuomariharjoittelijoita ja kisakehät varmaan sen takia venyy ja Elsan kanssa olisi ihan mahdotonta kisata, jos siellä on pitempiä aikoja odottelua liikkeiden väleissä. Voin olla väärässä, mutta tällainen mielikuva mulla on, että kehässä olo on nyt pidempää harjoittelijoiden takia. Rallyn tuomariharjoittelijat taas ei vaikuta suoritusaikaan mitenkään joten ne ei nyt meidän kisaamiseen vaikuta. Nose Work taas on sen verran hyvällä mallilla, että uskoisin Elsan olevan jo kisakunnossa. Siinä voisi tehdä treenejä eri ympäristöissä enemmän. Nose Work ei niinkään aiheuta suorituspaineita mulle kuin nuo muut lajit, koska se on epävirallinen laji.

Mul on jotenki huono fiilis siitä, kun ennen toko oli ihan se päälaji ja ainoa laji mihin panostin eniten, nyt on tullut rallyinnostus ja mulla on jotenkin ristiriitaiset fiilikset, kun oon pitänyt itseä enemmän tokoilijana. Ei pitäisi ajatella asiaa näin, mutta kyllähän se jotenkin takaraivossa kummittelee, että pitäisi siihen tokoon nyt panostaa eikä rallyyn. Rallyssä nyt kiehtoo tosi paljon tuo voittajaluokan kisaoikeus ja sen uudet kyltit.

Kommentit

 1. Takaraivon kummituksille vaan stoppia :) Pitää tehdä sitä mikä innostaa! Ja rallyssähän voi olla niin ''tokomainen'' kuin tykkää. Ja itse ainakin sivussa tekee muutamia tokoliikkeitä (kuten noudot).

  Lisää voittajaluokkaan porukkaa kiitos!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, pitää tehdä sitä mikä nyt innostaa ja rallyssa ollaan päästy hyvin vauhtiin. Voittajaluokka nyt kiinnostaa tosi paljon, kun on uusia juttuja ja ne kisaradat on ihan erilaisia mitä alempien luokkien radat.:)

   Poista
 2. Oisin voinut ite kirjottaa aivan samasta aiheesta! Nyt ois kova hinku painella agilityn parissa ja takaraivossakin jyskyttää, että mulla on melkeen 5-vuotias 1-luokkalainen, sen kans on nyt tahkottava jos haluaa keretä kolmosissakin joskus kisata. Ja samalla toisessa korvassa kuuluu koko ajan tokotokotokotoko, kun se nyt kuitenkin ois ehkä se fiksumpi laji meille ja todellaki toivon tuon kans pääseväni EVL:aan. Mutta ku ei pysty molempiin satsamaan yhtäaikaa tarpeeksi paljon ja nyt vielä päivätkin pitenee ja aurinko paistaa ja haluais vaan painella päivät pitkin mettiä, latuja ja merenjäitä. Vaikiaa on!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Agilityssä on kyllä huono se, että siinä alkaa ikä tulla jossain välissä vastaan. Toko ja rally on hyviä eläkelajekin, kun niissä ei silleen tuu fysiikka vastaan ellei koira ole niin huonossa kunnossa ettei voi hypätä (ja siihenkin varmaan voi anoa jotain erikoislupaa ettei hyppyjä tarvi tehdä?). Mä oon päättänyt että liikunta ensin ja sitten loppuaika voidaan treenailla, jos sitä aikaa jää. Pienet toko/rallytreenit pystyy sitten kenttien sulattua tekemään lenkin ohessa jollain kentällä. Jos tuntuu siltä, että haluaa mennä koko päiväksi mettään niin meen kyllä.:)

   Poista
  2. No niinpä, liikkumisesta ja pitenevistä päivistä nauttiminen ekka, sitten mitä kerkiää. Agility nyt ehkä päällimmäisenä ainaki siihen asti ku kisat siirtyy ulos, sitten voi meijän olla taas parempi kattua niitä tokohommia:D Tokossa on kyllä hyvä, ku nyt voijaan tehä esim tunnaria ja kaukoja ihan kotioloissa ja keväällä pääsee sitten taas lähikentille reenaan. Ei tarvi aina ajaa hallille niin ku agilityssä.

   Poista
 3. Täällä kans yks lajiongelmainen :D Aksa, toko ja rally. Aksaa ja rallya treenataan nyt ryhmässä ja kun tän kevään jälkeen meillä toivottavasti on rtk4 niin vaihdetaan sit tokoon :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mullaki houkuttais nyt ensin tahkoa se RTK4 ja sitten keskittyä kunnolla tokoon.:D Jotenkin rallyvaliotitteli tuntuu niin mahdottomalta (onko niitä ees kymmentä tullut ikinä?), että RTK4 saa piisata. On tää kyl ongelmallista, kun aikaa on rajoitetusti eikä oo mikään treenitykki tuo koira et ei mitään pitkii treenei ees vois kuvitella vaik joskus vois olla enemmän aikaa.

   Poista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit