Kaksi koetta ja rallytreenit

Nyt tulee pitkä postaus, koska ei ole ollut aikaa päivitellä. On ollut töiden puolesta niin mielenkiintoisia kuvioita, että on jäänyt treenipohdinnat vähemmälle.

Käytiin lauantaina tokokokeilemassa. Ei mennyt ihan suunnitelmien mukaan nytkään. Nollas peräti kolme liikettä ihan vain innokkuudellaan. No tästä ei oo suunta kuin ylöspäin. Kerrankin Elsalla oli intoa myös liikkeissä eikä pelkästään liikkeiden väleissä. Liikkeiden välit on silti ihan kauheita.

Paikalla makaaminen 0: siis muuten pysyi maassa, mutta kun palattiin koirien viereen niin Elsan häntä alkoi ihan hulluna heilumaan ja ajattelin vaan et nyt ei seuraa hyvää ja niinhän Elsan piti sitten tulla innosta piukeena mun luo. Harmittaa ihan hulluna! Ei oo ikinä ennen tehnyt tällaista ees treeneissä.
Seuraaminen 0: no ihan kauheeta settii. Vedettiin kyl niin pohjat seuraamisessa ettei tosikaan. Mikä tuota eläintä oikein vaivaa ettei vaan voi tehdä saman tasoista seuruuta kokeessa kuin treeneis??
Jäävä maahan 0: joku aivopieru varmaan. Alkoi maassa haistelemaan ja nousi siitä seisomaan! Taas tällainen ettei oo ennen tehnyt..
Luoksetulo 8: no jee sehän pysähtyi! Omituinen banaaniluoksari kylläkin.
Jäävä seiso 9: seuraaminen aivan kauheeta.
Nouto 8: piti sit tietenkin ponnahtaa kapulaa ottaessa. Porsas.
Kaukot 9: ihmettelen, että nousi istumaan vaikka haisteli! Oon tosi tyytyväinen, että vihdoin ja viimein Elsa teki kaukot kokeessa, haistelu kyllä aina perseestä.
Hyppy 9,5: tosi kiva!
Kokonaisvaikutus 6: no pitihän sen eläimen käydä jossain välissä kehän ulkopuolellakin. Tähän kyllä nyt puututaan ihan kunnolla.
yht. 110 p. AVO3
Tuomari: Harri Laisi

Mä oon ihan lopen kyllästynyt ja suorastaan vittuuntunut noihin Elsan tempauksiin, kun päättää yhtäkkii vaikka karata repulle kesken kehän. Menee hermot. Varattiin Tiian kanssa Jessica Svanljungille yksäri puoliksi. Saa Jessica nyt vähän antaa neuvoja tähän hommaan. Toivottavasti saan saman porsaan Elsasta esiin mitä kokeissa. Treeneissä ei tollasta porsastelua esiinny juuri koskaan.

Asensin iPhoneeni iMovien ja innostuin vähän kokeilemaan sen erilaisia valmisteemoja joten siksi tuli sitten editoitua kisavideo. Seuraamisen jätin suosiolla pois. Ei kestä päivänvaloa se pätkä. Muutenkin jäävissä Elsa meni rinta rottingilla mun edellä! Mitä ihmettä? Yleensä sitä on saanut enemmän hinata perässä kuin itse yrittää pysyä sen perässä. No saa nyt olla viimeinen koe näillä pelleilyillä ja seuraavaan kokeeseen mennään vasta sitten, kun on monen monta täysin onnistunutta kisaharkkaa pohjalla.


Tiistaina olin kultsujen järkkäämällä luennolla. Aiheena uudet tokosäännöt ja luennon piti tokotuomari Pirkko Bellaoui. Oli ihan hyödyllinen luento vaikkei nyt älyttömästi uutta tullut, kun sen verta nyt on tullut tavattua noita uusia sääntöjä läpi. Jonkin verran tottakai jotain uuttakin. Nyt voisikin melkein alkaa keskittymään niihin uusiin sääntöihin, jos tuo ei koekuntoon tule ennen sääntömuutosta.

Tänään käytiin rally-tokotreenaa yhden rally-FB-ryhmäläisen kanssa Kompassilla. Varattiin agilitypuoli, koska halusin tehdä putkea, sarjahyppyä ja peruuttamista muurin reunojen välissä.

Putki sujui jo paljon paremmin mitä viimeksi. Nyt sain lähetettyä Elsan putkeen seuruusta. En kylläkään kokeillut tätä kuin pari kertaa.

Sarjahypyssä Elsa oli vähän laiska. Alkoi nopeesti hyytymään, koska tila oli ihan kauhean kuuma. Meni mukavan rauhallisesti ne kaksi hyppyä joten juoksin sit vierellä. Ei varmaankaan tarvi ottaa välissä seuraamaan ollenkaan, menee niin rauhallisesti.

Houkutus sujui ihan hyvin. Jonkin verran vaikeuksia se kasiseuraaminen aiheuttaa, kun meinaa oikealle kääntyessä levitä. Pujottelu ja spiraalikin vaatis taas enemmän treeniä, menee sunnuntaikävelyksi helpolla.

Pyörähdyksiä ja käännöksiä tehtiin. Yllättävän nopeasti alkaa noi täykkärit onnistumaan missä molemmat kääntyy samaan suuntaan!

Peruutusta tehtii muurien välissä. Tätä käytiin Krista Karhun koulutuksessa läpi. Nopeasti Elsa pääsi jyvälle. En kyl vaan tiedä onko tästä kauheesti hyötyä, kun Elsa muutenkin peruuttaa aika suoraan. No katsotaan..

Tänään oli rally-tokokisat Lahdessa. Ei mennyt nappiin tämäkään kisa. Olin jo niin asennoitunut siihen, että tämä on nyt viimeinen avokisa ja nyt en ainakaan tee mitään kympin virheitä radalla ym. Elsa oli ennen kehää tosi kivalla tuulella. Rauhallisesti keskittyi treeniin ja alku kehässä menikin kivasti. Selvittiin houkutuksesta hyvin joka oli heti alkumetreillä. Sitten tapahtui jotain ja Elsa vaikutti lähinnä siltä niinku olis muurahaisia takapuolessa. Voi apua. No meni sit keskittyminen täysin siihen, että neiti pysyi näpeissä, kun näytti yksi nurkka vetävän puoleensa. No tulipa sitten ohjaajan mokailuista kaksi kymppivirhettä. Yhden kyltin uusein kaksi kertaa. Kympit tuli 8-kyltiltä missä vauhdinmuutoksesta huolimatta tuomari oli sitä mieltä, että vauhti vastasi normaalia kävelyä. No en nyt oikein tiedä.. Kyllä mä mielestäni selvästi muutin vauhtia. Pitääpä olla tarkempi jatkossa. Keskittyminen meni tosiaan ton sähköjäniksen pitämiseen näpeissä. Maalista tuli kans kymppivirhe, kun koira ehti istua. Kylläpä ärsytti.

Nyt on vähäksi aikaa taas mitta täys rallykisoja. Kisapaikalla on positiivisuus kaukana, kun tuntitolkulla kuuntelee, kun viereisen häkin koira haukkuu niin, että korvia särkee. Porukka päästelee koiriaan ihan oman koiran iholle. Annetaan räksyttää taukoamatta. Joo ei tuu ikävä rallykisoihin taas vähään aikaan. Kylläpä tokokokeissa on ihanan rentoa ja ihmisillä on tilannetaju paikallaan.

Elsan kehäkäytös kyllä mietityttää. Vielä vuosi sitten mulla oli kamala laama kisoissa. Pohdein et miten saan kisoihin edes vähän sitä innokkuutta mitä treeneissä on. Silloin jopa harkitsin koko kisaamisen lopettamista, koska koiralla ei näyttänyt olevan tarpeeksi kivaa kehässä. Nyt mulla taas on tollanen hulivili kehässä. Ei oo kovin rentouttavaa mennä tuolla kehässä, kun ei voi keskittyä siihen tekemiseen, kaikki keskittyminen menee siihen, että koittaa pitää ton näpeissä ilman kunniakierroksia. Saatiin muuten tossa uusimisessa ekaa kerran huomautus kovasta komentamisesta. Saisinko mä nauraa? Jos en olis komentanut niin olis tullut hylsy, koska hepulivaara oli niin suuri. No nyt odotan Jessican yksärii enemmän kuin mitään. Enpä olis uskonut, että vielä jonain päivänä saan kisatilanteisiin treenata vähän jotain malttia. Onneksi Elsa osaa kisapaikalla rauhoittua häkkiin ja häkissä nukkuikin osan ajasta. Eipä se kyllä hihnassa ennen kehää ja kehän jälkeenkään ollut tuollainen.

Kommentit

 1. Aargh noi tyhjänpäiväiset louskuttajat on raivostuttavia! Siis tottakai koirat kuumuu, ovat innoissaan ja niillä on oikeus ilmaistakin se jne mutta luulisi sen nyt olevan vähän jo stressaavaa sille koiralle itselleenkin, jos sen annetaan tuntitolkulla louskuttaa häkissään! :/

  Elsa on ihanan iloisen näköinen videolla :D joo ei varmaan naurattanut kehässä, mutta videota katsellessa hymyilin. En kyllä huomannut mitään erityisen kovaa komentamista missään?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo ja oikeesti siel odotustila oli pieni joten pitäis tajuta vähän ottaa muutkin huomioon.. Jättäis sit vaikka osallistumatta, jos ei viitti odottelua opettaa. No tulipa rallyannos vähäksi aikaan täyteen, ulkokisoja odotellessa..

   Joo se kova komentaminen tais olla toi "ei" minkä sanoin. No ei kyl mustakaan mikään kova komentaminen. Olis pitänyt varmaan karjasta joku kauniimpi sana niin olis varmaan vaan naamioitunut kehumiseen.;)

   Poista
 2. Aika pyrymäistä menoa teillä tokokokeessa :D

  Syksyn ohjatuissa reeneissä me reenattiin paljon enemmän liikkeiden välejä entä itse liikkeitä, opeteltiin rauhottuun siihen mun lähelle ja ootteleen kun jutteltiin niitä näitä kouluttajan ja reenikavereiden kanssa. Ja se varmasti on suurin syy, että Pyryllä pysyy tällä hetkellä mopo hyvin käsissä (tai no kokeessahan se vähän meinas karata hypyllä, muttei pahasti :)). Lisäksi mulla ei voi koskaan ikinä enää olla palkka repussa (no paitti kokeessa pakko) koska Pyryhän oppi jo tyhjentään reenikavereittenki kassit ja on kerran karannu hallista autolle, kun palkka oli siellä.. Mutta tiedän siis tunteen ja suosittelen kyllä panostaan niihin liikkeiden väleihin, ne on ihan hirveen iso osa sitä koesuoritusta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Elsalla on päivästäki kii miten menee. Kyllähän tänä vuonna on ollut kaksi rallykisaa ja yhdet tokokokeet mis se on enemmän muistuttanut laamaa. Ennen rauhoittelu liikkeiden välillä on myös saanut itse liikkeet läsähtämään joten oon kokenut paremmaksi nostaa virettä liikkeitä varten. Helposti menee joko koko kisa laamana tai koko kisa kiehuu yli. On nää bretoni sit ihania.;)

   Poista
  2. Niin ja liikkeiden välejä oon treenannut jo yli vuoden tosi säännöllisesti et treenaamattomuudesta ei tässä oo kyse. Kultaisen keskitien löytäminen on vaikeaa, koska jompi kumpi ääripää tulee helpommin esiin. Nytkin ennen kehää oli hyvä fiilis ja alku meni hyvin, en tiedä bongasko se yleisöstä jonkun vai miksi kesken kaiken napsahti toi vaihe päälle.

   Poista
  3. Meillä ei onneksi tuota laamailua oo toistaseksi esiintyny, mutta kyllä sain kokeen jälkeen palautetta, että seuraamisten jälkeen pieni vireen nostatus ois paikallaan, tosin sanojakin tiesi, että Pyryn kanssa ollaan vaarallisilla vesillä jos sitä yhtään liikaa innostaa.

   Agilityssä taasen sitte painitaan tosissaan riekkumisen kanssa, viime kisoissakin se näytti ihan rauhalliselta siinä lähössä ja ku kutsuin sen liikkeelle, niin se ampas ku vinttikoira radalla kiitolaukkaan ja veteli ympäri kenttää omiaan... Että on nää todellakin ihania :D

   Poista
 3. Ihanan iloinen Elsa! ♥

  Olipa teillä huono säkä tuossa tokon maahan-jäävissä. Juuri siinä kohtaa, missä koira alkoi muutenkin nuuskuttaa maata, niin tuli käsky. Olisi varmaan pysynyt kauniisti, jos käsky olisi tullut vaikka metriä ennen!

  Muistelisin tuosta rally-juoksemisesta kuulleeni, että myös koiran askellajin pitäisi vaihtua juostessa? Tämä tuli puheeksi niiden Vantaan kisojen jälkeen, minkä videosta sinäkin huomautit meidän vauhdin olleen melkoinen.Itse olen harjoitellut, etten enää siis pingo ihan niin kovaa :) Vauhi on siis meillä tippunut, mutta silti omaan silmään ainakaan Elsan vauhti ei muuttunut juoksuosuudessa. Samoin vaikka kävelyyn siirtyessä vauhtisi selvästi juoksusta hidastui, niin esim seuraavan kylttivälin kävelit ripeämmin mikä lähenteli ainakin omaan silmääni juoksemaasi vauhtia. Tosin Elsalla oli kyllä sellainen potkurihäntä ja hepulipeppu jo normaalissa vauhdissa, että olisi voinut mennä loppu rata kyllä melkein miten vain, jos olisit oikeasti juossut kunnolla! -10 on aina parempi kuin hylky kuitenkin :)

  Itseäni myös ärsytti kisoissa ihmisten suorastaan välinpitämätön asennoituminen oman koiran odotustaitoja kohtaan. Katselin kauhulla kuinka moni päästi koiransa nuuskuttamaan surutta jokaista ohikulkevaa koiraa ja näin jo kauhukuvia siitä kuinka Gatsby aloittaisi tappelun jonkun sen peppuun tupsahtaneen uroksen kanssa... Muutenkin kun on ahtaat tilat, niin pitäisi muistaa pitää oma koira oikeasti hallinnassa. Plus kuten sanoit, monella odottavalla koiralla oli melkoinen sanainen arkku. Hallin sääntöihin kun kuuluu, että odottavat koirat ovat hiljaa, niin en tiedä olisimmeko voineet järjestäjinä oikeasti alkaa peräänkuuluttamaan haukkuvien koirien omistajia? Pitää ottaa tämä kyllä seurassa puheeksi että saataisiin kisaajillekin kisarauha.

  Paljonko saitte siis Elsan kanssa lopulta kisoista pisteitä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihmettelen tuota nuuskuttelussa nousemista, on se ennenki maahanmenossa haistellut, mut silti aina pysynyt maassa.

   Noi pisteet meni tuosta hitaasta kävelystä, ei juoksuosuudesta. Mut oli joo vaikee säädellä vauhtia, kun koira oli niin lähdössä hepuloimaan joka välissä. Yleensä kyllä teen selvemmin vauhdinmuutokset, mutta nyt olsin liikkunut vaarallisilla vesillä, jos olisin alkanut liikaa muuttamaan tempoja. En yleensä ees kävele noin hitaasti normiseuruussa, mutta kun tuo vire oli liian korkeella.

   No hyvä, jos tämä valitus meni eteenpäin.:D Meinasi tulla meinaan pieni morkkis, kun avauduin tästä haukkumisasiasta.:D Muistaakseni kisakirjeessä luki, että jos on haukkuva koira niin se täytyy sit pitää autossa tjsp. En tiedä tuleeko tilanne ikinä muuttumaan, pitää odottaa ulkokokeita niin on tilaa väistää haukkuvia koiria. Ihan oikeesti otti oikein korviin sen yhden ison koiran kokoaikainen kimitys. Huhhuh.

   Olisko pisteitä ollut 61. Sen takia just toi maali-kylttijuttu jäi harmittamaan ihan hulluna, kun muuten olis tullut hyväksytty..

   Poista
  2. Ai hidas ei ollut tarpeeksi hidasta? Oho! En kyllä ihan heti keksi, miten tuosta hidastaisi ilman, että jää vaan saisomaan :D Ehkä kuten sanoit tuo oma normaalia hitaampi meno kentällä sitten sekoitti sitä eroa? Tai omaan silmään palaudut ehkä hitaanosion lopussa normivauhtiin ennen juoksua? Paha mennä kuitenkaan varmaksi sanomaan, miltä se tuomarista näytti.

   Itsekin odotan innolla ulkokisoja, joissa on enemmän tilaa eikä koirien meuhkaminen käy ihan samalla tavalla korviin! Meillä on toukokuun alussa kisat taas VAU:lla ja aion kyllä sitä ennen asiasta mainita ja kisoissa toivoa siihen tällä kertaa muutosta.

   No voi hitsi kun oli sitten hyväksytty lähellä! Harmittaa varmasti tuommonen vähästä kiinni!

   Poista
 4. Apua, mä oon menossa Lahteen rallykisoihin ja nyt alkoi hirvittää. Oon käynyt siellä VAU:n hallilla viimeeks epäviralliseen aikaan (syksy 2013 ehkä?), ja silloin se touhu siinä eteisessä oli niin järkyttävää, että laitoin järjestäjälle jälkeen päin palautetta voisiko kisakirjeessä ja/tai paikan päällä olla jotain ohjeistusta. Kaikilla ei ole sosiaalinen ja kiva koira joka haluaa moikata kaikki ne remmi pitkällä haukkuvat ja hilluvat toisten koirat, ja kehään asti pääsy oli meidän sen kokeen suurin haaste... hitto jos siellä on edelleen sellaista niin avaudun sitten niille ketkä siinä säätää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En haluaisi järkyttää, mutta oon ollut nyt kahdessa rallykisassa ko hallissa ja se odottelutila on tosi pieni eikä siel oo tilaa kunnolla liikkua.:/ Onneksi Elsa nykyään sietää tollaset aika hyvin, mutta itsellä menee hermot, jos koirat louskuttaa niin et korviin sattuu.

   Poista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit