Pahanmielen möllit

Oikeastaan en edes tiedä miksi jaksan nyt päivittää tämän päivän mölleistä tänne, koska ei tuu mitenkään kovin fiksua tekstiä. Eikai kaiken tarvi aina olla niin vaaleanpunaista ja oikeastaan itsekin tykkään lukea blogeja missä kerrotaan myös niistä elämän varjopuolista.

Kävi tosiaan niin, että Elsalla on ensi kuulle koepaikka virallisissa tokokokeissa. Nyt lähdin hakemaan taas vähän kokemusta mölleistä. Tänään oli Espoon koirakeskuksen järjestämä möllitoko Agimestassa. Osallistuttiin Elsan kanssa ALO-luokkaan, jossa tehdään kokeenomainen suoritus ilman välipalkkaamista. Tuomarina toimi Tiltu Antikainen. 


Elsa oli ensimmäisenä suoritusvuorossa enkä oikein kerennyt virittelemään Elsaa ennen kehää kunnolla. Kun sain Elsan ilmottua niin tais olla noin puoli tuntia aikaa ennen kehien alkua. En kerennyt tekemään siinä ajassa kunnollista paikkamakuuvirittelyä. Paikkiksessa Elsa kuitenkin pysyi hyvin maassa, mutta haisteli. Jännitti kyllä tuo haistelu, että koska se nousee ylös. Selvästi vaikutti se, että Elsalla ei ollut paljoa aikaa tutustua paikkaan ennen paikkamakuuta. Tiedän ainakin, että virallisiin mennään yli tuntia etukäteen, että paikka on varmasti haisteltu ennen kehää ja tehty muutama paikkistreeni ennen suoritusta.

Sitten äkkiä koiralle pikavirittelyt ja kehään takaisin tekemään yksilöliikkeet. Elsan seuraaminen videolta oli ihan siedettävää. Haistelua ei niinkään esiintynyt, mutta joku koira kehän laidalla selvästi kiinnosti. Itse asiassa kuulin videolta jotain koiran leikkimishaukahduksia. En tiedä oliko ne Elsalle suunnattuja vai muille koirille. Totesin nyt jälkikäteen, että tähänkin olisi auttanut se, että Elsa olisi sanut tutustua koepaikkaan reilummin, mutta aikaa ei ollut..

Jäävistä maahanmeno tehtiin yleisöön päin ja siinä edisti seuruussa eteenpäin ja piti antaa kaksoiskäsky. Tässäkin pakko todeta, että joku erittäin mielenkiintoinen koira siellä yleisössä varmasti oli!

Sitten tuli luoksetulo. Sekin ylläripylläri yleisöön päin. No Elsa ampaisi vauhdilla sinne yleisöön, tuli heti toisella käskyllä sivulle istumaan. Tuomari kiitteli ja kätteli pois kehästä. Oli kuulemma heti keskeytetty koe jos koira poistuu kehästä. Olin kyl aika wtf siinä, koska muistin tasan tarkkaan, että alokkaassa koira saa kerran poistua kehästä ilman keskeytystä. No tuomari vakuutteli ettei koira saa poistua kehästä. No lähin siinä sitten pois kehästä ja v-käyrä nousi ihan uskomattomiin lukemiin. En jaksanut yhtään peitellä sitä vitutusta. Siinä tuli kyllä niin suuri vitutus päälle etten edes muista koska mua olisi viimeksi niin paljoa vituttanut. Olin ihan varma, että viime kesänä yhdessä kokeessa parikin alokkaan koiraa veti rallia kehän ulkopuolella ja koira sai jatkaa kehän loppuun. Ajattelin tarkistaa koesäännöt kännykällä, mutta tuolla Jumalan selän takana DNA näytti vain GPRS:ää eli ei mahiksia siihen. Jossain vaiheessa yksi toinen kisailija tuli sanomaan mulle, että tuomari oli kyllä todella epäreilu teitä kohtaan ja hän oli katsonut koesäännöt siinä kännykällä. Koesäännöissä lukee näin:

Karkaaminen kehästä kesken liikkeen alentaa alokasluokan ko. liikkeen arvosanaa 4:llä, mikäli koira saadaan vaivatta kutsuttua takaisin jatkamaan liikkeen loppuun. Muissa luokissa karkaamisesta seuraa liikkeen hylkääminen. Lähde: Suomen Kennelliitto Tottelevaisuuskokeen säännöt ja koeohjeet, sivu 26

Jep. Eli tämä "tuomari" oli nyt selvästi väärässä, ei ollut sitten viitsinyt kerrata sääntöjä.. Kieltämättä kyllä ihmettelen ettei tämä kehäsihteerikään mitään sanonut, käsittääkseni tällä kertaa oli sihteerinä henkilö jolla oli oikeat sihteerioikeudet. Odottelin sitten luokan loppuun ja menin huomauttamaan asiasta Tiltulle. Hän tietenkin pahoitteli tilannetta ja saatiin Elsan kanssa tehdä loput liikkeet. Eipä oikein ollut silti yhtään makua tehdä noita kahta viimeistä liikettä. Käytiin sitten kuitenkin tekemässä.

Jäävä seisomisessa valui ja hypynki Elsa hyppäs tosi laiskasti. No ei mikään ihme, koska mulla oli vielä tuossakin vaiheessa v-käyrä niin korkealla, että sen vitutuksen tunne oli ihan käsin kosketeltavissa.


Sijotuttiin kuitenkin sitten luokassa kolmanneksi. Itse asiassa huomasin vasta kotona, että luoksetulon pisteet oli väärin. Siinä on edelleenkin viiva vaikka olishan siitä pisteitä tullut.

Mua harmitti ehkä eniten se, että en halunnut poistua tuolta kisoista tuossa mielentilassa ja Elsa tottakai reagoi minun tunnetilaan. Käytiin Elsan kanssa ulkona kävelyllä ja raikas pakkasilma kyllä vähän tuuletti meidän molempien ajatuksia. Onneksi Elsa innostui leikkimään vielä niin saatiin lopetettua tuo mölli ihan hyvillä fiiliksillä. Kurjaa olis ollut jos Elsan vire olisi jäänyt huonoksi pois lähdettyä.

Kommentit

 1. Voi kurjuus! :( Tsemppiä kuitenkin viralliseen kokeeseen!

  VastaaPoista
 2. Voi argh voin niin kuvitella sun ärsyyntymisen! Ja tosi vaikea tuon jälkeen vielä mennä tekemään liikkeitä, pointsit sulle siitä että menit.

  Noita tuntuu kyllä sattuvan oli laji kuin laji, että kohdellaan epäoikeudenmukaisesti, ota tämä treeninä tuollaisista tilanteista ja siitä miten hyvin kokosit itsesi ja jätit Elsalle hyvät fiilikset kaikesta huolimatta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo ihmettelen itsekin, että kuitenkin menin tekemään loput liikkeet.:D Vieläpä ihan lennosta ilman virittelyä.:D Onneksi kävin tekee, jotain treeniä varmaan siitäkin, jos ei muuta niin tuli todettua, että kyllä se koira jotain tekee vaikka ohjaaja olikin ihan v........ :P

   Poista
 3. Onneksi toi ei ollut vielä se virallinen koe! Upolla meni yksi syksyn kaer-kokeista pipariksi, koska tuomari kätteli ja heitti hyvästit jonkun ihan minimaalisen mokan takia, joka ei selvinnyt meille missään vaiheessa. Samassa kokeessa 300 m perään menneet ja linnun möyhentäneet koirat sai hakea kolmen erän ajan...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi tosiaan ei ollut virallinen koe!:D

   Mitä ihmettä? Siis kyllähän tuomarin pitää perustella jos kättelee kesken kokeen pois! Ihmeellistä touhua, varmasti harmittaa tosi paljon.:/

   Poista
 4. Siis mä en pysty ymmärtämään, että on möllikokeesta kyse ja sitten niuhotetaan tollasesta. Varsinkin, kun tuomari oli väärässä. Mie olen ollut virallisessa kokeessa, jossa Isla lähti kesken suorituksen kehästä, kun kehän vieressä kaks koiraa alkoi tapella ja sielläkin tiukkana tunnettu tuomari Hannele Pörsti ripitti niitä koirien omistajia eikä mua vaikka kävin omani hakemassa melkein pannasta pois. Ei edes ottanut pisteitä siitä, vaikka koira lähti suoritetun luoksetulon perusasennon jälkeen vaikkakin ennen sitä liikkurin kiitosta. Ei se tokokaan oo musta-valkosta ja vähän vois tuomaritkin tulkita tilannetta. Ärsyttää ihan siun puolestas, mutta hyvä, että suorititte loppuun! Tsemiä virallisiin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuomari kyllä sanoi, että mennään virallisen kokeen säännöillä, mutta ihmettelen silti tota että miksei olis voinut mennä putkeen loputki liikkeet vaikka sitten nollina. Kai siinä sitten oli joku tiukka pätemisen tarve. Jäi paska fiilis vaikka pyytelikin anteeksi kun näytettiin säännöt.

   Poista
 5. Höh, olipas huonosti sääntöihin perehtynyt tuomari! Minusta mölleissä olisi reilua antaa silti tehdä ihan loppuun asti ja jos nyt haluaa siitä punaisesta kortista kiinni pitää (ja se on sääntöjenkin puitteissa oikeutettu), niin antaisi vaikka lopuista liikkeistä vain nollaa. Treenaamaanhan niihin mölleihin kuitenkin mennään! Virallisissa olen nähnyt jokusen punaisen kortin, mutta ne on kaikki olleet EVL:ssa. Kerran yksi koira ajautui kehästä ulos juostessaan pienellä paimenkaarteella ruutuun. Sen koe loppui siihen. Epäreilusti ollaan mekin tultu joskus arvostelluiksi, onneksi vaaka on tasapainottunut jossain toisessa kokeessa, kun on saatu "lahjaksi" muutama piste (lepsu tuomari).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen samaa mieltä, että treenaamaan sinne mennään. Onneksi en ollut ensikertalainen, olis voinut jonkun harrastus jäädä siihen. Mun mielestä mölleissä pitäisi olla rento ja positiivinen fiilis, moni on ensimmäistä kertaa kehässä.

   Kyllähän mä näin heti, että nyt tullaan niin kovaa vauhtia luokse, että ohi mennään. Jos olisi ollut säännöissä, että ei saa poistua kehästä niin olisin varmasti antanut sellaisen vartaloavun, että Elsa varmasti tulee viereen kerrasta (taputtanut reilusti reittä tms) enkä olisi jäänyt kokeilemaan tuleeko viereen vai ohi.:P

   Poista
 6. No jopas on ollut tylsä kokemus teillä!
  Pisteet sulle kuitenkin siitä, että teitte sitten liikkeet ja Elsa pystyi keskittymään sun viretilasta huolimatta.
  Paljon tsemppiä ja virittlelyä virallisiin - - hyvin se menee! :) :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin jälkikäteen ajateltuna, Elsa kyllä tarvitsisi ison palkinnon kun mun viretilasta huolimatta teki hienosti! Taitaa olla jotain muutosta tullut pikkukoiralla, ennen se olis varmaan juossut mua karkuun jos olisin tossa viretilassa jotain edes yrittänyt.:D

   Poista
 7. Ompa kyllä harmillisen niuhoa hommaa ollut. Kyllä möllien tavote ois saaha kaikille koirakoille mahollisimman hyvä mieli, että sitten vois luottavaisempana mennä niihin virallisiin.

  Mutta onneksi virallisissa tuomareilla ruukaa olla aika hyvin pelisilmää ja varppina teillä on paljon hauskempaa siellä sitten :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo möllit ennenkaikkea treeninä! Viralliset tuomarit on onneksi varmaan vähän enemmän perillä niistä säännöistä.;)

   Poista
 8. No jopas on ollut tuomarilla pipo kireällä, huh huh... Itse olen pari kertaa mölleissä käynyt ja kyllä siellä on koiria kehästä poistunut useampaankin otteeseen, mutta silti saanut pari jatkaa!
  Mutta älä ota vakavasti, when life gives you lemons, make a lemonade!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli kyllä vähän omituista mölleissä, kuuluu sitten sääntöihin tai ei, treenaamaan tuonne tullaan.:)

   Poista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit