Ongelmia Elsan BB-talossa


Treenattu on ihan sikana viimeiset pari viikkoa, tosin ei mitään kivaa "lajia". Ajattelin etten jaksa alkaa täällä avautumaan aiheesta, mutta nyt ei enää haittaa, koska pahin on ohi.

Pari viikkoa sitten ovikello soi ja oven takana seisoo naapuripariskunta. Sain kuulla, että Elsa pitää meteliä yksin ollessaan. Ekan puol tuntia kuulemma haukkuu ja raapii ovea. Tää tuli mulle täytenä yllätyksenä, olen koko Elsan elämän ajan tehnyt välillä pistotarkastuksia eli videoinut Elsan yksinoloa. Se on aina mennyt suoraan nukkumaan kun olen lähtenyt töihin. Siinä se on nuokkunut koko työpäivän ajan kiltisti. Mun oli alkuun vaikea uskoa, että Elsa pitää meteliä nyt ollessaan yksin. Kyllähän ovessa nyt muutama kynnenjälki on aina ollut, mutta luulin niiden tulleen siitä, kun tulen kotiin niin Elsa välillä siinä innostuu hyppimään ulko-ovea vasten. Sain onneksi kuulla, että Elsa on aloittanut tuon metelin ihan pari päivää sitten eli heti aavistin, että jotain äkillistä on tapahtunut Elsan ollessa yksin kotona.

Seuraavana päivänä sitten seurasin skypen kautta mitä kotona tapahtuu kun lähden töihin. Alkuun ekat minuutit Elsa on hiljaa ja sitten se alkoi. Oven raapiminen, Elsa on opetellut jopa avaamaan välioven. Siinä se sitten raapi ulko-ovea, aikamoinen meteli kun välillä raapi metallista postiluukkua. Haukkumista, kovaa läähättämistä ja levottomuutta. Tätä ensimmäiset reilu puol tuntia. Sitten Elsa hiljeni, mutta kovaa läähätystä ja asunnossa vaeltelua esiintyi koko työpäivän ajan. Elsa yritti välillä mennä makaamaan lattialle, mutta nousi melkein samantien ylös ja kiersi vain pitkin asuntoa läähättäen. Oli ihan hirveetä katsella miten toisella on paha olla.

Hädän hetkellä sitä oikeastaan vasta tajuaa, että miten onnekas olen, kun olen löytänyt Mariannen. Avautumismailia Mariannelle ja päädyin varaamaan Mariannelta yksärin. Marianne tuntee Elsan tosi hyvin joten osaa parhaiten neuvoa Elsalle sopivimmat harjoitteet. Mun ei tarvi kuin tehdä neuvotut asiat ja tuloksia alkoi nopeasti tulemaan.

On ollut kyllä todella stressaavat kaksi viikkoa. Olen muuttanut paljon kotona asioita, omia rutiineja aamuisin ja sitten kouluttanut yksinoloa. Tuloksia on onneksi tullut jopa yllättävänkin nopeaa. Nyt Elsa on suhteellisen rauhallinen kun jää yksin, mutta ei vieläkään täysin entisellään. Raapiminen ja metelin pitäminen on kyllä loppunut, mutta rauhallisemminkin voisi minun mielestä jäädä kotiin.

On ollut alkuun jopa raivostuttavaa seurata joka aamu sitä yksinoloa, kuin seuraisi BB:tä, paitsi että ne bileet on omassa kodissa ja voi vain töissä katsoa kännykällä kun kämppää laitetaan sileäksi eikä voi tehdä asialle mitään. Onneksi nyt loppua kohden joka päivä ollaan menty eteenpäin. Vieläkin kyllä jännittää jättää Elsa yksin kotiin, mutta alan ehkä taas pikkuhiljaa luottamaan siihen, että Elsa jää kotiin rauhallisena.

Päällimmäisenä on mielessä, että Elsa on saattanut pelästyä jotain ollessaan yksin. Elsa on aika herkkä ja eikä paljoa tarvi kun pelästyy jotain ja saattaa yhdistää sen sitten yksinoloon.

Vaikka pari viikkoa onkin ollut todella raskasta tämän asian takia, olen silti tosi tyytyväinen kun tartuin heti ongelmaan kiinni. Ei nämä asiat lykkäämällä muutu. Nyt onkin ollut sitten treenitaukoa kaikesta kivasta kuten tokosta, mutta pikkuhiljaa palaillaan taas treenaamaan.

Voisinkin nyt haastaa kaikki lukijat videoimaan vaikka vain yhden päivän mitä koiranne kotona tekee. Jos naapuri ei olisi asiasta kertonut, en olisi välttämättä huomannut asiaa vieläkään ellei tuo ulko-ovi olisi ihan riekaleina. Elsa tosiaan aloitti metelinsä vasta silloin kun jo istuin junassa matkalla töihin.

Kommentit

 1. Toi on aina kurjaa, jos koiralla on eroahdistusta. Tosi hyvä että teillä on ongelma jo alkanut ratkeamaan.

  Saisikohan sulta hyviä vinkkejä, millä teknisillä työkaluilla olet päivän touhuja videoinut? Mulla on niin vanha läppäri, ettei sitä uskalla jättää päälle työpäivän ajaksi :/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä oon kuvannut vanhalla pokkarilla videoo, mutta siinä ei akku kestä kuin ensimmäiset puol tuntia. Mulla on nyt läppärissä ja iPhonessa skype niin soitan kännykällä läppärin skypeen, josta olen laittanut asetukset, että vastaa automaattisesti videopuhelulla. Skype on kyllä ollut kätevä myös treeneissä. Voi katsoa rappukäytävässä koska koira on sen oloinen, että voi palata kotiin. Niitä myydään kyllä jotain operaattoreidenkin kautta, et voi kytätä kotia, onkohan DNA:n vahti sellainen? Skype nyt oli sellainen minkä saa heti käyttöön ja ilmaiseksi.

   Periaatteessahan toi skypettäminen ei paljoa konetta "rasita". Näytön voi laittaa pimeeksi ja pitää vain skypee auki. Jos siis pelkäät että ylikuumenee liikaa?

   Onneksi tämä tilanne on oikeesti ratkeamassa. Yhden työpäivän Elsa on jo ollut täysin mallikkaasti! Sitten myös tietenkin lyhyempiäkin aikoja kuten kaupassa käynnin ajan on ollut tosi nätisti.:) Jännä mitä kaikkea sitä voi yllättäen tapahtua!

   Poista
  2. Korjaan, elisa vahti ja jos känykkällä katsoo se kuva ei pyöri koko ajan vaan päivittää kuvaa tietyin aika välein. Tietokoneella kuva pyörii kokoajan.

   Poista
  3. Aaa siinä ei puhelimella pysty videoo katsomaan, onkohan jotain muita millä pystyy? Ite pysyn tässä skypessä varmaankin, helppo ja ilmainen.:)

   Tietty jos laittaa webcamin näkymään jollain sivustolla netissä, se on yksi vaihtoehto, mutta se taitaa olla kaikille avoin. Skype on ainakin siitä hyvä että pystyy valkkaamaan ketkä voi siihen soittaa ja ketkä ei, ei sitten tule ylläreitä.:D

   Poista
 2. Mää epäilen, että näillä retkuilla on tavallista enemmän taipumusta tuohon eroahdistukseen. Tai no mikä nyt on tavallista, mutta kuitenkin uskon sen olevan yleisempää mitä julki tuodaan. Se on kyllä ikävää ja raskasta sekä koiralle että omistajalle ja toivoisin, että jalostuksessa moinen osattaisiin myös huomioida.

  Meillä kaipaiskin pitkästä aikaa videointia, kiitos muistutuksesta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Emmä oikein tiedä voiko Elsan kohdalla puhua eroahdistuksesta, koska on ollut yli kaksi vuotta nätisti yksin ja nyt äkkinäisesti muuttui koira ihan täysin. Luulen, että viikonlopun aikana on tapahtunut jotain mihin se reagoi tolla käytöksellä. Jos olis kyse eroahdistuksesta, luulisi, että se olisi ilmennyt koko Elsan iän.:)

   Poista
  2. Joo ja tosta jalostuksesta, eipä bretoneilla tunnuta ottavan huomioon luonnetta muuta kuin siinä kohtaa miten koira metsällä työskentelee. Suomalaiset bretonit on suurelta osin mun mielestä aivan liian pehmeitä.

   Poista
  3. Näinhän se tuntuu menevän. Nyt jo kauhulla mietin sitä hetkeä, jos joutuu toista retkua alkaa miettiin, en todellakaan halua toista Pyryä, vaikka se maailman rakkain onkin.

   Poista
  4. Onhan Suomessakin jotain hyviä yksilöitä, pitää vain pitää silmät auki ja seurata jos joku erityinen helmi osuu kohdalle niin jäädä seuraamaan jos sille tai sen sisaruksille teetetään pennut.. Itse ottaisin varmaan tuontikoiran, mutta sekin on kyllä aikamoinen riski, koska ei yhtään tiedä koiran todellista luonnetta. Mutta mun ei onneksi tarvi tätä miettiä, luulen että seuraava koira on joku sellainen millä on pk-oikeudet.;)

   Poista
  5. On onneksi :) Koko ajan kyllä ahkerasti pyrin seuraamaan mitä rodussa tapahtuu. Mullakin käy välillä tuonti mielessä, mutta on siinä niin suuret riskinsä ja varsinkin ku tuolla Keski-Euroopassa tuntuu että terveystuloksetki saa ostaa niin hyvät ku haluaa...

   Mutta tännekkin ois toiveissa väliin yks ykösryhmäläinen ja sitten kun Alposta on aika jättänyt ja Pyrykin on jo enemmän vanha ku nuori, niin vois toista seisojaa miettiä. Mies mulla vaan on eri mieltä :P

   Poista
 3. Hyvä että nyt on lähtenyt sujumaan taas yksinolo Elsalla! :)

  Mua vähän mietityttää jo nyt, kun muutto kotoa on parin vuoden aikana niin miten Rilla reagoi siihen. Luultavasti kun joudun tästä isosta omakotitalosta johonkin pieneen kerrostalokopperoon asumaan ja se on Rillalle aikamoinen muutos, kun siellä sitten kuuluu ääniäkin ympärillä jne. Eikä Rillalla ole sitten edes Nanaa "turvana". :/ Toivon vaan niin paljon, että ei tulisi mitään eroahdistusta tai stressiä sittä yksinolosta sitten... Onneksi annoit nuo vinkit miten kuvata skypellä niin pääsen sitten kuvaamaan talon tapahtumia. :D Vaikka miksen voisi jo nyt alkaa kuvaamaan mitä nuo koirat täällä yksin ollessaan tekee. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä varmaan tekisin tuon muuton asteittain, niinkuin tein Elsankin kanssa. Se oli alkuun minulla vain viikonloput niin sai rauhassa tottua uuteen asuntoon vaikkakin muutin kerrostalosta kerrostaloon niin täällä on niin erilaiset äänet et Elsa kyllä reagoi niihin eri tavalla. SIlloin kun aikoinaan muutin vanhempieni luota pois, jätin Killen vanhemmilleni. Tai oikeastaan se taisi olla niinpäin, että vanhempani eivät halunneet Killestä luopua vaikka periaatteessa olikin minun koira.:D Kille oli silloin jo 5-vuotias ja ikänsä asunut maalla niin emmä viittinyt sitä sieltä rehata johonkin opiskelijasoluun.:D No ehkä Rilla on sopeutuvaisempi mitä Kille on niin ei välttämättä tarvi edes miettiä sitä mahdollisuutta, että jos Rilla jäisikin sinun vanhempien luo..:)

   Poista
  2. Minä olen täällä onnellisesti kuvitellut miten hieno ja stressitön koira mulla onkaan! Tänään naapuri tuli kertomaan että Nita oli itkenyt koko sen ajan kun olin poissa.

   Mekin ollaan totuteltu kerrostaloon vaiheittain, eli Nita on ollut niin vanhemmillani kuin täällä. Nyt sen pitäisi olla täällä pari kuukautta. Ei kai auta, kuin alkaa tekemään jotain poistumis/palaamistreeniä, koska se on älyttömän levoton kun lähden ja tulen.

   Poista
  3. Voi ei.:/ Toi on tosi kurjaa jos koira stressaa kotona yksin ollessaan. Sitkeä työ kyllä ainakin meillä palkittiin ja Elsa on ollut hiljaa kun tein selvät rutiinit lähtöihin. *koputtaa puuta*

   Toivottavasti teillä homma etenee.:) Taitaa nämä lintukoirat olla aika herkkiksiä.:)

   Poista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit