Törmäysareena

Mulla on probleema luoksarissa. Nimittäin tämä:

Tokokokeissa, kisaharkoissa ja mölleissä Elsa törmää luoksarissa, eikä mitenkään siivosti vaan oikein hypähtää vauhdilla reittä vasten. En täällä valittais jos se ilmenisi treeneissäkin, korjaisin asian treenaamalla, mutta tätä kun ei treeneissä tapahdu, ei koskaan. Olen pohtinut eri vaihtoehtoja..

1. Mielellään kehun koiraa koetilanteessa (oli sitten viralliset tai möllit) myös näistä törmäyksistä, koska Elsan vire laskee heti jos en ole innokas ja kannustava. Kuitenkin muu liike menee hyvin, Elsa jää hyvin istumaan paikalleen jätössä, tulee laukalla ja tulee kyllä siihen sivulle ilman haahuilua tms.

2. Jos alkaisin jättämään palkkaamatta tätä törmäysluoksaria, pelkään että luoksarista tulee todella hidas. Kumpi sitten on parempi? Hidas luoksari ilman törmäystä vai nopea luoksari törmäyksellä? Molemmista taitaa tippua saman verran pisteitä joten haluan pitää liikkeen mieluummin nopeana ja innokkaana.

3. Olen myös miettinyt sitä, että hidastuuko tuo loppuvauhti ylemmän luokkien stopeissa? Ainakin luoksetulon loppumatka lyhenee, koska on ne stopit. Stoppeja en ole vielä yhdistänyt luoksariin ettei ala nyt ennakoimaan niitä ennen kuin saadaan tuo alokasluokka räävittyä läpi.

4. Olen myös sitä miettinyt, että pitäisikö luoksarissa opettaa Elsa tulemaan takakautta sivulle? Pelkäänpä vain, että tuossa vauhdissa se ei tuu olemaan kovinkaan tiivis kiepsahdus takaa sivulle joten jätän tämän vaihtoehdon vielä pois. En halua löysää kiertoa josta varmana tippuu kans pisteitä.

5. Johtuuko tämä koko törmäily jostain jännittämisestä, paineistumisesta tms? Voisiko hävitä kun aletaan treenaamaan ahkerammin liikkeiden ketjuttamista ym kokeenomaista? Ollaan treenattu aivan liian vähän kokeenomaisia settejä, mutta nyt syksyllä aion keskittyä niihin kunnolla. Seuraaviin kokeisiin ei mennä ennen kuin saadaan vähintään pari kuukautta treenattua viikottain kokeenomaisia settejä (2 - 4 liikkeen ketjuja).

Onko kellään ollut vastaavaa ongelmaa? Nyt kaipailisin kokemuksia, vinkkejä, keskustelua, ihan mitä vain!

Kommentit

 1. Ainakin meillä on luoksetulon vauhti tippunut ALOn jälkeen. Kaikilla se ei tipu, mutta esimerkiksi yksi treenikaveri on oikein tehnyt töitä sen eteen, että koiransa vauhti laskisi. "sata lasissa" -vauhdista on hankala tehdä lyhyet ja napakat stopit :)

  Aksu törmäili luoksetulossa myös. Kerran kokeessa teki mieli väistää pois alta, kun näin millä vauhdilla se lähti tulemaan. Sillä kertaa onneksi hyppäsi ohi ja kaarratti jossain selkäni takana. Itse mietin silloin, auttaisiko siihen törmäilyyn se, että opettaisikin koiran tulemaan luoksetulossa takakautta sivulle. Senhän voisi opettaa ihan eri käskylläkin ja käyttää tarvittaessa. Aksulla oli kaksi luoksetulokäskyä: eteentulolle toinen ja toinen suoraan sivulle. Meidän tokoura loppui sittemmin, enkä alkanut asiaa sen enempiä pohtimaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Takakautta sivulle tuleminen olisi järkeiltynä hyvä, mutta toisaalta jos tulee tollasta vauhtia niin kuinka väljästi se sen sitten tekisi? Tai voihan siinäkin hypätä.. Eteentuloa mä en ainakaan halua edes kokeilla, siinähän itsekin kaatuisi jos se hyppäis syliin tosta vauhdista.:D

   Mulla muuten kans on monesti tehnyt mieli väistää kun näkee miten vauhdilla koira tulee. Nyt tuli sellainen mieleen, että jos mölleissä väistäisi, ehkä se ei ole mukavan tuntuista koiralle kun vetäseeki ohi. Emmä tiedä. Parin viikon päästä olis möllit missä ajattelin palkita muutaman kerran liikkeiden väleissä treenin vuoksi, pitää miettiä tekiskö tuon väistämisansan Elsalle, jos ainakin kokeilee..

   Poista
  2. Mitäs jos nyt mölleissä ja treeneissä ennen möllejä tekisitkin niin, että kun se törmää, niin sanot "ohhoh" ja jätät palkatta? Kun tulee törmäämättä, niin superkehut. Törmääkö se muuten aina? Matkasta viis? Vai vasta tietyllä etäisyydellä? Koska jos se ei lyhyemmillä törmää, voisit treenata niitä nyt ja pääsisit siinä palkkaamaan törmäämättömyydestä. Hiljalleen lisäisit matkaa ja jos törmää, niin tuo "ohhoh!" ja palkattomuus.

   Poista
  3. Ei se treeneissä koskaan törmää, siksi se onki niin vaikee puuttua, koska ilmaantuu vain kokeis ja mölleis.:/ Liittyy jotenkin siihen koetilanteeseen siis eli sitä kai pitäis treenata eli kokeenomaisia settejä paljon?

   Poista
  4. Jep! Kokeenomaista treeniä paljon! :) oot tervetullut liittymään meidän seuraan ensi kerralla, kun tehdään aussieporukalla kokeenomaista treeniä :)

   Poista
  5. Hei joo! Ilmottele sit et koska ja missä niin hyökkään mukaan!:)

   Poista
 2. Näyttää pienikokoisen koiran ongelmalta, vaikea nimittäin kuvitella että Urpo tömähtäis tolla tavalla mua päin. Sori, en osaa auttaa! Luoksetulo onkin ainoa temppu, minkä Urpo osaa tehdä lähes täydellisesti kaikista noista tempuista, mitä olen nähnyt Elsan tekevän videolla.

  VastaaPoista
 3. Kyllä ne isotkin koirat tömähtää, odota vaan kun Urpo tulee vauhdilla kylkeen!;)

  VastaaPoista
 4. Viiru tekee välillä tuota jalkaan tömähtämistä. Tuntuu että se kerää juostessaan kaiken vauhdin ja sitten ei saakaan hidastettua, joten "laiskana" pysäyttää itsensä jalkani kautta.
  Meillä on auttanut yksinkertaisesti se, että koiran ollessa parin metrin etäisyydellä minusta, katson liioitellusti alas sivulle, eli siihen paikkaan johon koiran pitäisi tulla perusasentoon. Vaikka koira edelleen saattaa hieman hipaista jalkaani, ei se enää tömähdä kuin harvoin kovalla voimalla.

  Joillakin koirilla auttaa esimerkiksi se, että ohjaaja viime hetkellä siirtyykin ison askeleen sivulle, jolloin koira ei voi törmätä ja joutuu korjaamaan perusasentoaan. Toisilla koirilla voi toimia se, että ohjaaja kirkaisee juuri sillä hetkellä kun koira osuu jalkaan. Tällä haetaan sitä, että koira pelästyy satuttaneensa ohjaajaa ja on vastedes varovaisempi.
  Kaksi edellistä ei omalla koiralla ainakaan toimineet laisinkaan. Ja mieluummin haluan koiralta innokkaan ja vaikka sitten jalkaan osuvan luoksetulon kuin hitaan laamailun vailla intoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä tämä tömähdys tapahtuu vain koetilanteissa, ei koskaan treeneissä. Tosi hankala puuttua, koska emmä voi mennä kokeisiin treenaamaan tätä.;) Mutta nyt on yhdet kisaharkat tulossa, josko siellä saisi otettua treeninä tuon jotenkin.

   Mä en viitti alkaa Elsaa rankaisemaan tömähdyksestä, koska Elsa on niin pehmee, menee helposti koko liike piloille jos koira alkaa varomaan ja pelkäämään sitä liikettä..:/

   Mä toivoisin, että tää olisi vain kokeenomaisten treenien vähyydestä johtuvaa paineistumista tms joka korjaantuisi kokeenomaisilla treeneillä.

   Poista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit