Koiran kehonhuolto -viikonloppu

Tänä viikonloppuna oli Koiran kehonhuolto-viikonloppu - jonka piti Liisa Tikka (Masseter). Eilen oli luento ja tänään käytännön harjoituksia. Olin kuunteluoppilaana, koska Elsa on vieläkin Lapissa metsästelemässä.

Kurssilla käytiin läpi koiran rakennetta, lihashuoltoa sekä hierontaa. Aihe kovasti kiinnostaa, koska Elsa on vähän eikoistapaus patellaluksaatio-historiansa takia + metsästys- ja tokoharrastus.

Kurssilla tuli paljon asiaa ja tottakai heti alkoi vertaamaan esimerkkejä omiin koiriin, varsinkin Elsaan. Elsan tulkinta on varmasti ns normikoiraa haasteellisempaa, koska Elsalla ei ole koskaan takajalat täysin symmetrisesti. Pitää alkaa tarkkailemaan niitä nyt paremmin jotta näkee mahdollisia muutoksia niissä. Esimerkiksi paikkamakuussa olen monesti kiinnittänyt huomiota Elsan takajalkojen epäsymmetrisyyteen, onhan siinä useampi minuutti aikaa katsella omaa koiraa. Elsa istui polvileikkauksien jälkeen pitkään tosi vinosti, onneksi se on nyt korjaantunut vähitellen suorempaan, en tiedä onko tokolla ollut vaikutusta asiaan. Kaikki ei ole niin yksiselitteisiä asioita kuitenkaan, on tosi vaikea tietää johtuuko poikkeava asento kivusta, tottumuksesta (on ollut joskus kipeä ja jatkaa edelleen sitä käytöstä) vaiko rakenteesta. Elsan jalkojen tulkinta on aina tuottanut minulle vaikeuksia. Helposti se tuntuu keventävän toista jalkaansa seistessä, varsinkin jännittävissä tilanteissa, mutta se polvi onkin leikattu kolmeen kertaa joten olisko se vain tottunut keventämään sitä vai oireileeko se vielä? Sitä ei tiedä, mutta aion edelleenkin seurata tilannetta ja yrittää opetella tunnistamaan jos on kipuja.

Vähän kyllä harmittaa etten tänään päässyt hieromaan Elsaa. Toivottavasti muistan koiran hieronnasta jotain vielä silloinkin kun Elsa tulee takaisin kotiin. Olen Elsaa hieronnut silloin tällöin, lähinnä kynsien leikkaamisen jälkeen olen jatkanut pienellä hieromisella, yleensä keskittyen takajalkoihin. Elsa ei ole kovin helposti rentoutunut hieromiselle, mutta uskon sen ajan kanssa rentoutuvan. Oikeastaan odotan todella innolla, että pääsen hieromaan Elsaa! Ensi viikolla onneksi saan hieroa kaverin belgin, saa nähdä mitä siitä tulee, löydänkö kaikki ne kohdat mitä käytiin kurssilla läpi.

Elsan syvien lihasten harjoittelut aloitan kanssa heti kun Elsa kotiutuu (tietenkin muutama päivä lepoa rankan metsästysputken jälkeen). Kävin tänään ostamassa tasapainotyynyn Clas ohlsonilta (vinkkinä, on muuten puolet halvempi kuin ne koirille tarkoitetut!), sitten vain sheippaamaan erilaisia variaatioita tyynyn kanssa. En ole oikein koskaan tykännyt opettaa koiralle mitään ns turhia temppuja (kuten esim maassa kiepsahtaminen, kuoleminen, kolikoiden laittaminen purkkiin..), mutta nämä kurssilla käydyt harjoitteet ovat varmasti kivoja, varsinkin niihin paljon puhuttuihin sadepäivän iltoihin. Jotain takapään harjoituksia olen aiemmin tehnyt, lähinnä niitä perinteisiä tokoiluun liittyen.

Lokakuussa siis varmaan paneudun Elsan kehonhuoltoon huolella, tehdään lihasharjoitteita, opetellaan hieromista ja varasin Elsalle fyssariajankin lokakuulle! Elsa pääsee fyssarin tarkkaan syyniin melkein heti tultuaan metsästysreissulta. Saa nähdä mikä on tuomio tällä kertaa, toivottavasti polvitilanne olisi ainakin pysynyt ennallaan (eihän ne terveet nytkään ole) eikä olisi suurempia jumeja.

Tässä onkin nyt paljon uusia asioita taas tullut, muutama kirjavinkkikin tarttui mukaan, pitää varmaan laittaa tilaukseen!

Kommentit

 1. Saako udella mitä ne kirjavinkit olivat? :) Tasapainotyynyn olen meinannut monesti hankkia, mutta se on aina unohtunut. kävin itse kuuntelemassa muutama viikko sitten Lotta Vuorelan luennon koiran fyysisestä kunnosta ja se oli kyllä mielenkiintoinen! Välillä on kiva mennä tälläisille lihashuoltoluennoille lajipainoitteisten luentojen sijaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yksi oli ainakin Riitta Ahon Tavoitteena terverakenteinen koira. Muita en nyt tähän hätään muista, saattaa olla noissa muistiinpanoissa, mutta nyt en jaksa kaivaa.:D

   Mä kävin ostaa tuon tyynyn heti paluumatkalla, muuten se olisi kans unohtunut.:P Noita varmaan saa vähän joka paikasta urheiluosastoilta.:)

   Joo vaihtelu virkistää.:D Mulle tuli tänään sellainen olo, että pitäiskö mennä jollekki ihan uudelle kurssille, jättää nämä tokojutut vähäksi aikaa ja kokeilla muuta. Saa nähdä mitä keksin. Ainakin luennot eri aiheista kiinnostaa.

   Poista
  2. Riitta Ahon Tavoitteena terverakeninen koira on ihan sika hyvä kirja.

   Poista
 2. Kuulostaa kyllä tosi mielenkiintoselta. Itse olen monesti miettinyt, että voisi käydä jollain lihashuoltoon liittyvällä luennolla, mutta jotenkin muut luennot vievät sitten aina voiton. :D Kaikille harrastuskoirien omistajille tieto koiran lihaksistosta olisi kuitenkin varmasti tosi tosi tärkeää.

  VastaaPoista
 3. Täälläki on haaveiltu johonkin kehonhuoltokurssille osallistumisesta ja saatu oikialta hierojalta käsky reenata syviä lihaksia. Kirjottele sitten, mitä kaikkia reenejä ootte syville lihaksille keksiny, niin voijaan peesata teitä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo voishan sitä jotain kirjoitella miten on treenattu syviä lihaksia.:) Voisin vaikka kokeilla jotain kirjustaa/videoida sitten kun saan sen eläimen takaisin kotiin.:)

   Poista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit