Ensimmäinen virallinen tokokoe

kuvat keskiviikolta..

Nyt on ensimmäinen virallinen tokokoe käyty ja fiilikset on vähän sekavat. Alokkaassa oli 14 koirakkoa, Elsa numerolla 11.

Luoksepäästävyys 10
Mä en tiennytkään et mun koira onkin pöllö! Selän takana oli pelto, Elsa istui perusasennossa, mutta pää oli kääntyneenä taaksepäin. Kyllä se kontakti aina välillä tuli, maksimissaan sekunniksi, muuten pää pyöri niinkuin pöllöllä ja nokka kävi. Luulen että siellä pellolla oli fasaaneja tms ku oli niin hirveen kiinnostava. Muuten luoksepäästävyys meni tosi hyvin, tosi reipas Elsa.:)

Paikalla makaaminen 0
Se helvetin pelto. Oikeesti, miksi sen piti olla juuri takana. Elsa makas kyllä maassa, mutta kääntyi vähitellen 90 astetta että sai paremmin haisteltua sinne perkeleen pellolle! Sitten viereinen sheltti nousi ja tuli kutsumaan Elsaa leikkimään, Elsa pelästyi shelttiä ja ampaisi karkuun, rivistä vielä göötti ampaisi komentamaan Elsaa ja shelttiä. Kaikki kolme sai nollat. Kyllä otti päähän, juuri kun nämä koirat lähti liikkeelle niin ehkä sekuntti meni kun huudettiin aika. Olis nyt vaan pysynyt sen sekunnin, mutta ei.

Seuraaminen kytkettynä 7,5
Haahuilua ja nurmikon haistelemista.. Välillä oli ihan ok pätkääkin seuruussa. Seuraamisten välissä Elsa sai jonkinlaisen pentuhepulin ja hepuloi pari kierrosta kehässä.:D Tälle ei voi kuin nauraa, ikuinen pentuhölmöläinen.:)

Seuraaminen taluttimetta 6,5
Samaa haahuilua..

Maahanmeno seuraamisen yhteydessä 8
Tuomari ei liikkeitä erikseen kommentoinut. Kyl se maahan meni, mut kai se haahuilu sitten vaikutti, emmä enää muista eikä oo videookaa.

Luoksetulo 7
Muuten kiva, mutta perusasentoon piti sanoo oikeastaan kolme käskyä.. Ihme ettei mennyt nollille sen takia. Aika kummallista kun luoksetulo on aina ollut tosi hyvä.

Seisominen seuraamisen yhteydessä 9
En tiedä mistä piste lähti, kai se seuruu oli vaan niin huonoa taas.

Estehyppy 9
Meni tosi hyvin yli, mutta vähän liikkui ennen seisomista.

Kokonaisvaikutus 8
Tuomari jotain selitti siitä haistelusta, taisi puhua jäljestämisestä (? :D), mutta kehui kuitenkin että siitä huolimatta teki liikkeet hyvin ja et eihän koira mitään voi luonteelleen.:)

yht. 132 p. ALO3
(tuomari Harri Laisi)

Kyllä se kolmonenki ihan kelpaa, parempi se on kuin nolla vaikka kyllähän se mielessä kävi et jos paikkiksesta olis tullut se kymppi, olis meillä ykkönen. Katoinkin jo uusia tokokokeita..

Kommentit

 1. Ei se ihan oo semmosta näitten mettäkoirien kanssa, kun paimenten, eikä piäkkään olla. Vaikka joskus kyllä toivon, että Pyryltäkin sais sen nenän pois päältä jollain ilveellä, niin paljon se vie aina sitä keskittymistä. Mutta hyvinhän tuo muuten meni, ja varppina teistä on vielä ulkonakin kisaan, ainakin kentillä mitkä ei oo pellon tai mettän laidassa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaikilla koirilla on huonot puolensa, paimenillakin on haasteensa jossain liikkeissä mikä taas Elsalle on tosi helppoa. Ainakin mitä olen sivusta seurannut niin paimenten omistajat usein taistelee noudon kanssa kun taas Elsalle ei tuota mitään ongelmaa minkään esineen noutaminen.:D Noutoja on tokossa tosi paljon ja moni taistelee juuri sen kans. Mut mä suuntaan kyllä seuraavaksi hallikokeisiin, saa nähdä päästäänkö ennen syksyä ku niitä ei nyt keväällä ja kesällä paljoo ole.

   Poista
  2. Toki kaikilla on ongelmansa, mutta pitää sitä joskus vähän ittiä huijata ja aatella, että muut pääsee varmasti helpommalla ;)

   Agilityn puolella oon ihan ihmeissään, ku joillakin on ongelmana irtoaminen, tai siis sen puute. Musta tuntuu, että tekisin mitä vaan, että Pyry ei irtoais niin miten nyt, mutta ehkä jos joskus mulla onkin erilainen agilitykoira, niin oppii tuonkin irtoamista arvostaan.

   Poista
 2. Ajattelinkin bonganneeni teidät! Olin katsomassa Jäynän äipän EVL-suoritusta :) Elsa oli kyllä ihana sen pentuhepulinsa kanssa! :D Uuteen yritykseen vain! Hyvinhän se teillä meni muutamaa työtapaturmaa lukuunottamatta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hahhaa vai että vielä näit sen hepulin, onneksi et nähnyt sitä paikkista.:D Mä en meinaa muistaa kehästä juuri muutaku ton hepulin, ihan sumua loppu.:D Hei olisit tullu moikkaamaan.;)

   Poista
  2. No meinasin, mutta ajattelin, että jos teillä meneekin koekeskittyminen pilalle! niin ja kyttäsin sitä EVL-kehää, niin meni se leijonan osa huomiosta sinne. Sitten eksyin berran telttaan shoppaamaan ja aika hujahti :D

   Poista
  3. Olishan siinä voinut kyllä vähän paineita tulla jos olis tiennyt että on enemmänki yleisöö katsomassa meidän toilailua.:) Mäkin eksyin berran telttaan, mukaan tarttui mm ne kartiot.:)

   Poista
 3. Tsemppiä seuraavaan kokeeseen! :) Olisi varmasti hyvä päästä huomauttamaan koiralle, ettei maan/ilman tms. nuuskuttelu/kontaktin katkeaminen ole sallittua tokoillessa. Kokeessahan se ei oikein onnistu, mutta treeneissä ainakin. :) Ja treenata oikein tahalleen mahd. häiriöisessä ympäristössä! Me tehdään kontaktinpito treeniä, jossa avustaja tekee juuri sitä vaikeinta mahdollista häiriötä ja pääsee huomauttamaan koiralle ja palkkaamaan onnistumisesta rutkasti! :) Ei muuta kuin johonkin kauppatorille lintujen sekaan treenaamaan tokoa. ;)

  Noutajankin nenä vetää helposti maahan (ja linnut on mielenkiintoisia), mutta meillä ei tokoillessa niin saa tehdä ja yritän tehdä aina selvän eron milloin ollaan tokoilemassa, milloin jälkitreeneissä, millon metsästä etsitäänkin dameja/riistaa/esineitä jne. Jäljellä sen nenän pitää pysyä maassa koko ajan, mutta tokokentällä nenä pysyy ylhäällä. Helpottaa koiraakin, kun tietää mitä hommaa ollaan lähdetty tekemään. :) Virittelysanat ja tietynlaiset varusteet ainakin jo auttaa meillä.

  Me ollaan kaikki tokokokeet käyty taas Ennan kanssa ulkona, mä en itse niin hallikokeista välitä. :D Joskus ollaan jouduttu Lunan kanssa kokeeseen jopa likaiseen parkkihalliin, se ei ollut kovinkaan mukava koepaikka! Ulkokokeet (kesällä) on kivoja, jos vaan sää on edes vähän suosiollinen. :) Nimimerkillä kaatosateessa tokokokeessa lenkkarit jalassa nurmikolla ei ole niin kovin kiva... Varsinkaan kun vaihtovaatteita ei ole mukana ja koe kestää koko päivän... Silloin kävi mielessä hallikokeet. ;) Eiköhän mekin vielä hallikokeisiin päädytä joskus!

  Treeniä vaan ja kyllä se ykkönen sieltä napsahtaa, tuolla oli noita onnistuneitakin liikkeitä! :) Toivottavasti hallikoekin jo poistaa tuota nuuskutteluongelmaa. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä ei ole treeneissä nuuskutteluongelmaa, koska olen aina puuttunut siihen. Eilen tein minimaaliset treenit nurtsilla, meinas haistella, mutta kielsin eikä se sitten enää edes yrittänyt haistella. Mä luulen että Elsalla toi nuuskiminen on myös itsensä rauhoittamista. Se ottaa paineita kun ei saa palkkaa ja sitten purkaa sen nuuskutteluun. Kehässä siihen ei pääse puuttumaan enkä haluakaan nyt kehään mitään negatiivista liittää, koska tiedän että sitten Elsa ei halua enää toimia jos alan liikaa riehumaan.

   Myös toi hepolointi oli jotain purkamista. Sama juttu käy aina esim kynsien leikkaamisen jälkeen kun Elsa sitä toimenpidettä jännittää. Kun on kynnet saatu leikattua niin tulee hepulointi.

   Lintuja on vaikea treenata. Pikkulinnuista se ei välitä. Ei ota niistä paljoo häiriöö, mutta musta tuntuu että nyt sieltä pellolta tuoksui fasaani tai muu kanalintu. Jotain fasaanihäiriöitä on ihan mahdoton mennä treenaamaan koska niitä ei oikein tunnu paljoo täällä pk-seudulla olevan. Ja jos jonkun fasaanin täällä näkis niin sille kyllä otettaisiin ennemminkin riistatyö kuin alettaisiin tokon paikkista siinä ottamaan.;)

   Me ollaan kuitenkin aika vähän treenattu tokoa ulkona. Talvella me treenattiin melkein pelkästään halleissa. Nyt keväällä lumien sulaessa siirryttiin pihalle, mutta vasta viime viikkoina on tullut noi linnut. Nyt joka puussa on laumoittain lintuja rääkymässä. Emmä ulkokokeiden suhteen luovuta, mutta nyt haluaisin edes yhden onnistuneen paikkamakuun ettei tästä tuu tapa että koira vaan haistelee tuoksuja paikkiksessa.

   Poista
 4. Mielestäni on aina hatunnoston paikka, kun joku jaksaa harrastaa ei-niin-yleisen tokorodun kanssa. Koiran metsästysvietti tuo varmasti lisähaasteensa hommaan.

  Mitä teidän menoa katsoin, niin näytti oikein hyvältä. Toki välillä meni vähän haahuiluksi, mutta uusia kokeita kohti vaan! Varmasti se pelto siellä takana ei auttanut asiaa ja siinä lähellä kun asun niin voin sanoa, että se on aina täynnä jos jonkinlaista lintua ja eläintä. :D

  Tsempit treenailuun ja tuleviin kisoihin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Metsästysvietti kyllä tuo haasteensa hommaan. Ennen kehää tein muutaman paikkiksen ongelmitta, mutta sitten juuri kehässä se hoksasi ne hajut. Siinä kehässä on sitten pahempi alkaa vaatimaan kontaktia mitenkään kovemmin kun tuomari siinä pyörii.:D Yksilökehässä ei hajut enää haitannut, Elsakin oli jo aika väsynyt siinä vaiheessa. Mut mä suuntaan seuraaviin kokeisiin!

   Poista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit