Junkkari 2/2

Junkkarin toinen päivä pärähti käyntiin kellon soidessa viideltä aamulla. Aamupalaa naamaan ja tavaroita pakkaamaan, puoli kahdeksaksi takaisin junkkaripaikalle, jossa pidettiin nimenhuuto ja opastuksella koepaikalle. Jänskätti aivan hirveesti, tämähän oli meidän ihan ensimmäinen kaer ja oli pallo aika hukassa, että mitä siellä kokeessa oikeasti tapahtuu.

Meidän ryhmässä piti olla kuusi koiraa, mutta kaksi koiraa oli poissa joten meidän ryhmässä oli peräti kolme bretonia ja yksi weimari. Ihan kiva tällänen "pienryhmäkin" ettei ihan koko päivää mene kokeessa.

Elsa sai uuden takkinsa päälle, oli tosi sateinen sää. Itse asiassa sadetta piisasi 12:sta asti joten neljä tuntia rämmittiin sateessa. Tuomari aloitti sillä, että kävi jokaisen koiran läpi, jonkinlainen luonnekatsaus. Kauaa ei Elsan tarvinnut pitää takkia päällä sillä tuomari ilmoitti, että koe alkaa haipakkaa eli Elsa oli ensimmäisenä vuorossa.;)

Elsa lähti hakuun. Jokainen koira vuorollaan teki noin 15 minuutin hakukertoja, yhteensä viisi hakua tuli jokaiselle. Oli heti alkuun jännittävä tilanne, Elsa juoksi melkein suoraan yhden pusikon kohdalle ja oli pitkään paikallaan seisonnassa, tuomari oli Teemulle jotain kommentoinut ettei sen nyt pitänyt ihan näin mennä.:D Mutta pikkulintua se siellä seisoi, ei siis riistatyötä tullut. Elsalla oli alkuun tosi innokasta hakua. Sitten se näki jossain talon pihalla kissan ja lähti selvittämään niitä jälkiä kuurona. No koira kiinni ja seuraava koira hakuun. Elsa oli ihan innoissaan eikä malttanut millään olla hötkyilemättä odottaessa taas omaa vuoroaan. Sai aika paljon virtaa tuosta kissasta.:D

Toisella hakukerralla ei tullut minkäänlaisia lintutilanteita. Tähän mennessä kukaan ei ollut saanut mitään tilanteita aikaan, pelkkää hakua siis kaikilta koirilta. Vähän oli epätoivoinen olo, tuntui siltä että ihan tyhjää täällä haetaan. Satoi sen verran paljon, että kaikki linnut oli niin piilossa ja oli tosi tyyntä ettei tuulikaan tuonut hajuja.

Kolmas hakukerta oli kans aika tyhjä. Weimari selvitteli yhden ladon kohdalla, sieltä lähti fasaani lentoon. Elsa pääsi sitten vielä selvittelemään samaa paikkaa, koska tuomari oli sitä mieltä että siellä pitäisi vielä toinen fasaani olla. Ei Elsa sellaista löytänyt eikä sellaiseen törmännyt. En sitten tiedä olisko siellä oikeasti ollut lintua vai ei.. Tässäkään vaiheessa ei ollut oikein lintuja näkynyt.

Neljännellä hakukerralla sitten oli jo lintuja, mutta mitään riistatyötä ei saatu aikaseksi. Elsalle tuli väliinjättö kolmelle pyylle. Pärähti Elsan edestä lentoon, se hyvä asia oli että Elsa istui käskystä! Jotain hyvää siis vaikka olishan se ollut mahtavaa jos olis tullut riistatyö, mutta ei voi mitään. Sitten se vielä sai aikaa hakea lisää, selvitteli ojanvartta, takaisin tullessa Teemu käveli sen verran lähellä ojaa, että sen edestä lähti fasaani lentoon ja koira perään! Onneksi ei hirveän kauaksi juossut (viikko sitten se juoksi varmaan satoja metrejä fasaanin perässä..) ja tuli takaisinki. Sitten taas vaihdettiin koiraa ja Elsa pääsi odottamaan viimeistä erää.

Elsa oli jo tosi väsynyt tässä vaiheessa. Tosi kauan piti odottaa taas vuoroaan. Viimeisellä kerralla Elsa pääsi selvittämään tosi tiheää ja korkeaa ryteikköä. Sieltä ei löytynyt mitään. Jäi siis riistatyö kokonaan tekemättä. Lopuksi vielä vaihdettiin paikkaa ja tehtiin nouto. Ihan järjetöntä tehdä kahdeksan tuntia kestäneen kokeen lopussa nouto, mutta näin kuitenkin tehtiin.. Nuoret koirat oli kaikki ihan väsyneitä rankan viikonlopun ja pellolla juoksemisen jälkeen.

Nouto meni niin, että koira vierelle istumaan, opas ampuu ilmaan ja metsästä heitetään lintu pellolle jonka koira noutaa ohjaajalle. Tää meni ihan perseelle Elsalla, koska se oli niin väsynyt ja varmaan luuli että taas on jotain hakua. Elsa sit vaan sivulle istumaan, ammutaan ja Elsa istuu nätisti vierellä. Noutokäskystä se lähteekin sinne metsään jotain säätämään! No koira uudestaan viereen ja uusi lähetys. Koira lähtee tosi laiskasti hakemaan lintua, ottaa suuhun ja tuo ohjaajalle, tiputti sen maahan. Otti uudestaan suuhun ja tiputti uudestaan ja sitten Teemu sanoi tuomarille, että eiköhän se ollut tässä. Järjetöntä miten toi nouto nyt noin kusi, koska aina se on ihan innoissaan halunnut noutaa ja on tuonut linnun loppuun asti. Varmasti väsymys teki tehtävänsä.

Aika tasaväkistä porukkaa oli meidän ryhmässä. Kukaan ei saanut riistatyötä ja kaikilla toi nouto temppuili.

Kritiikkiä mentiin vielä kuuntelemaan. Tuomari puhui meille tosi pitkään siitä millaista haun pitäisi olla. Tosi hyvä, että kertoi tästä enemmänkin. Elsan papereissa oli virheellisesti merkitty AVO-luokka joten jäätiin sitä sitten vielä selvittämään muiden lähdettyä. Tuomari vielä kertoi meille vinkkejä hakuun, tosi hyviä vinkkejä tuli ja lähdetäänki näitä kokeilemaan.

Kokeesta jäi kyllä tosi hyvä fiilis vaikkei mitään palkintoa tullutkaan. Nyt taas tietää mitä treenata enemmän.

Koiran aloituserä on vauhdikasta menoa, laajaa, mutta alueen peittävyys puuttuu, juoksee ojanvarsia. Myöhemmissä erissä hakuinto laantuu, sillä jää jokirannassa kolme pyytä väliin, samoin fasaani ojanvarressa. Olosuhteet ovat vaikeat. Tuettava haussa.
Nouto: paikallaan ammuttaessa, mutta lähtee luvan saatuaan 87° eri suuntaan ja nuuskii 10-15 metrin päässä omiaan. Lopulta käskettynä luokse ja uudella lähetyksellä menee linnulle haluttoman tuntuisesti. Pudottaa linnun kahdesti ohjaajan eteen ja ei enää ota suuhun.
Riistatyön puuttuessa palkinnotta.

Junkkari, Lapua 30.9.2012
Tuomari: Heimo Hongisto
Tulos: NUO0, 27 pistettä

Tänään käytiin fyssarilla. Kerron siitä sitten vaikka huomenna, nyt väsyttää sen verran, että menen tästä nukkumaan.:)

Kommentit

 1. Huhhuh, teillä on ollut rankka päivä! Me oltiin pellolla jostain puoli ysistä puoleenpäivään ja kritiikki oli jo kahdelta. Meidän tuomari oli aika hätäinen tai sitten se näki heti, että tässä on Junkkari-voittaja, turha haetuttaa muita :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä ei tullut kenellekään riistatyötä niin luulen, että tuomari halusi antaa kaikille siihen mahdollisuuden, Elsan hakuaika oli yhteensä 76 minuuttia! Oli kyllä tosi raskas päivä, toivottavasti ensi kerralla kävis tuuri ja löytyis linnut nopeampaa.:D

   Poista
 2. Ei ole kanakoiranhommat helppoja! Toivottavasti oli silti antoisa reissu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Raskasta hommaa kyllä on.:D Oli todella antoisa reissu, paljon oppi kaikkea uutta ja näki paljon tuttuja.:)

   Poista
 3. Höh, mun päässä ei yhtään sytyttäny paikanpäällä, että te ootte te.. Oon ens kerralla skarpimpi, jos vielä eksytään samaan tapahtumaan :) Oli kyllä aika vaikee koepäivä, varsinkin kun oli kuullu kuinka edellisenä päivänä oli ollu lähes täydellinen koesää ja loputtomiin lintuja.

  Ootteko vielä tälle syksylle menossa kokeisiin?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei varmaankaan olla menossa kokeisiin nyt, koira on niin vaiheessa vielä. Pitää katsoa miten tämä tästä etenee, toisaalta UKH:n mestaruutta tekisi mieli mennä arpomaan, mutta aika näyttää.:)

   Poista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit