Vapputreenit

Eilen suunnattiin UKH:n tokotreeneihin Tuusulan Terrisuolle. Oli vähän kyl jännä olo et onko niitä treenejä oikeesti vai oonko katsonut päivämäärän väärin. Kuitenkin moneen kertaan tarkistin tuon ja olihan siellä porukkaa ihan mukavasti, yli kymmenen koirakkoa ainakin.

Nää ei oo mitkään perinteiset tokotreenit vaan enemmän sellasta tottelevaisuutta mitä metsästyksessä tarvitaan. UKH:n sivuilla onkin näistä treeneistä seuraavanlainen kuvaus: tottelevaisuuskoulutuksen tarkoituksena on harjoitella koiran hallittavuutta ja opettaa koira toimimaan ja tottelemaan erilaisten häiriöiden alaisena. Tähtäämme koulutuksessamme ensisijaisesti metsästystilanteissa vaadittavaan tottelevaisuuteen. Tottelevaisuuskoulutuksen yhteydessä harjoitellaan myös noutamista, vanhemmilla koirilla lisäksi mahdollisuus harjoitella laahausjälkeä.

Meil on nyt sellanen "työjako" mieheni kanssa et se ohjaa nuo UKH:n treenikerrat koska se tulee kuitenkin metsästämään Elsan kanssa. Ite aloitan ns "oikean tokon" torstaina ohjatulla alokas-kurssilla.:) Änkesin kuitenkin nyt mukaan treeneihin katsomaan mitä siel oikein tehdään ku ei olla nois treeneis käyty ku kerran aiemmin, viime syksynä ja sitten ne jäikin talvitauolle. Nyt oli tämän kevään ensimmäinen tokokerta Terrisuolla.

Jännitti kyl tosi paljon miten tuol treeneissä tulee käymään. Elsan polvethan leikattiin syksyllä ku niissä todettiin patella luksaatio ja ollaan koko syksy, talvi ja kevät vietetty hiljaiseloa treenien suhteen koska Elsa on parannellut koipiaan. Ei olla oikein missään käyty koska lenkit ovat olleet sitä luokkaa että kunhan tarpeet saa ulos tehtyä niin takaisin sisälle. Sisällä jotain pientä treeniä ja ulkona vähän kontaktiharjoituksia.

Näin jo silmissäni kuinka Elsa hyökii tuol treeneissä päättömänä ja korvattomana pitkin poikin, mutta toisin kävi! Yllätyin oikein kun tuo osasi odottaa paikallaan vuoroaan eikä ollut pahemmin kiinnostunut muista koirista ja kuunteli hyvin mitä ohjaaja siltä halusi.:) Olen oikein tyytyväinen meidän tyttöön!

Koirakot jaettiin kolmeen ryhmään iän mukaan ja Elsan ryhmässä oli yhteensä neljä koiraa. Kaikki suurinpiirtein vähän yli vuoden ikäisiä teinejä.

Alussa oli ihan luoksepäästävyysharjoituksia eli ensin koira vietiin kouluttajan luo ja se vähän kopeloi koiraa. Elsa oli aika ujo tässä. Siitä on tullut nyt talven aikana vähän arkajalka ku suurin osa ihmiskontakteista on ollut eläinlääkärireissuja ja ne on ollut varmasti aika ikäviä ku on kipeetä jalkaa tutkittu. No eiköhän tästä päästä vielä yli kun aletaan enemmän käymään ihmisten ilmoilla. Toisena harjoituksena oli se että koira laitettiin vasemmalle puolelle istumaan perusasentoon ja kouluttaja tuli tervehtimään koiraa ja koira ei siinä saanut hyökätä sen naamalle vaan piti istua nätisti paikallaan. Tämä onnistui Elsalta taas tosi hyvin.

Tämän jälkeen oli vuorossa luoksetuloa siten että kouluttaja tuli houkuttelemaan koiraa luokseen ja kun koira siitä innostuu ja menee kouluttajan luo niin siitä sitten piti kutsua koira luokseen. Tämä nyt onnistui Elsalta tosi hyvin ku ei se niin edes innostunut kouluttajasta.:D

Paikkamakuu ei mennyt Elsalla oikein nappiin. Ollaan vasta parin kuukauden ajan treenailtu makuuta ja sitäki vain sisätiloissa niin ei se oikein malttanut siinä paikalla maata. Aika monta toistoa tarvi että jonkin aikaa maltto paikalla maata, mutta tää nyt on ihan ymmärrettävää ku ei se sitä edes kotona kunnolla vielä osaa.

Luoksetuloharjoitusta tehtiin siten että koira käskettiin istumaan ja ohjaaja käveli vähän matkan päähän ja kutsu koiran luokse. Tää oli ihan nappisuoritus Elsalta sillä se osaa kyl istua paikallaan koska sitä ollaan pienestä pitäen treenattu. Luoksetulokin oli tosi hyvä.

Kontaktiharjoitusta tehtiin siten että koira sivulle perusasentoon ja palkittiin aina kun se otti kontaktia. Tämä sujui Elsalta aika hyvin kans koska tätä ollaan lenkeillä treenattu tosi paljon.

Noutoharjoitus damilla ei mennyt oikein nappiin. Tai oikeastaan harjoitus pitää damia suussa ilman noutoa. Me ollaan pidetty Elsan spontaania noutoa yllä eli ei olla mitään koulutusnoutoa sille koskaan opetettu joten eihän se tajunnu sitä damia ottaa kädestä suuhun. Kotona aina joko heitetään dami ja sit tuo sen noutaa tai sit se dami on jo valmiiksi maassa ja tuo noutaa sen. En kyl tiedä onko tätä edes järkeä treenata ku ei ole mitenkään välttämätön tollanen ku osaa noutaa muuten. Saa nähä.

Fasaania kans pääsi noutamaan. Se oli kans tollee koulutusnoutona, mutta sen Elsa otti heti suuhun ja kantoki sitä vähän matkaa.:D Pakko tässä mainita et meidän neljän ryhmästä Elsa oli ainoa joka otti sen linnun suuhun.;) Ei olla ees treenattu linnun noutamista ku joskus joulukuussa viimeksi koska meillä on linnut nyt aika vähissä niin niitä sitten tulee vähän jemmattua pakastimessa. Hyvä juttu et linnun nouto sujui ongelmitta vaikka harvakseltaan sitä ollaan treenattu.

Tossa linnun noudossa vanhempien koirien kohdalla myös ammuttiin ja vähän kyl mietein et mitähän Elsa siitä meinaa ku ollaan viimeksi kesällä treenattu jotain paukkuhommia. No ei se niistä paukuista mitään meinannut. Ekan kerran tais haukahtaa ja sit se ei enää ollut moksiskaan.:) Mahtava homma, ei tarvi sitä murehtia et pelkääkö paukkuja vai ei.

Huhhuh tulipas pitkä teksti ja toivottavasti nyt tuli kaikki jutut, on aika harva tää pää et muistaisi mitä harjoituksia edes oli.:D

Maanantaina sitten varmaan taas näissä merkeissä ja torstaina tosiaan alkaa se alokas-kurssi!

Kommentit

Suositut tekstit